Meme Estetiği

Memelerin küçüklüğüne, büyüklüğüne ve sarkıklık durumuna göre yapılan ameliyatların genel adı meme estetiğidir. Meme Estetiği olarak, göğüs büyütme, göğüs küçültme ve göğüs toparlama ameliyatları yapılmaktadır.

Meme Anatomisi

Memeler ağırlıkları nedeni ile yerçekimine bağlı olarak aşağı sarktıklarından, göğüs duvarı ile aralarında bir oluk bulunur. Memeler, göğüs kaslarının 2.ci ve 6.cı kaburgaları arasında sağ ve sol olmak üzere yerleşim gösterirler. Memeler ağırlıkları nedeni ile yerçekimine bağlı olarak aşağı sarktıklarından, göğüs duvarı ile aralarında bir oluk bulunur. Süt bezleri, kas ve lenf damarları bulunur. Memeler iki temel dokudan oluşur. Birisi süt bezleri diğeri ise yağ dokusudur.

Meme Özellikleri

Kadınların meme dokusunun özelliklerine, meme derisinin özelliklerine, doğum yapıp yapmamasına ve genetik-hormonsal etkenlere bağlı sebeplerden, meme şekillerinde farklılıklar gözlemlenir. Aynı kişilerde yaşamı boyunca çeşitli zamanlarda sahip oldukları meme şekli ve yapısında farklılıklar olabilir. Örneğin gebelik, meme görüntüsünün değişiminde çok etkidir.

Kadınların memeleri,  ilk adet döneminden-menopoz dönemine kadar farklı değişimlere uğrar. Menopozdan sonra memelerde yağ dokusu daha fazladır.

Bazı kadınlarda, görüntüsü sarkan ve hacmi azalan memeleri güzelleştirmek, dolgunlaştırmak ve dikleştirmek için memelere protez yerleştirmek gerekebilir. Bir malzeme kullanılarak göğüs büyütülmesine veya meme büyütülmesine "Meme Büyütme" veya "Göğüs Büyütme" ameliyatı denir.

Bazı kişilerde memeler normal boyuttan çok daha büyüktür. Memeleri normal ölçülere getirmek için yapılan ameliyatlara Meme Küçültme veya Göğüs Küçültme Ameliyatı denilir.

Sadece kadınlar da değil, erkeklerde de meme büyümesi olmaktadır. Erkeklerde bu duruma Jinekomasti hastalığı denilir. Gerçekleştirilen ameliyatlara Jinekomasti veya Erkekte Meme Büyümesi ameliyatı denir.
Bazen de kadınların yerçekimi etkisi ve çeşitli sebeplerden,  belli bir büyüklükte olan memeleri zamanla sarkar. Göğüsleri güzelleştirmek ve dikleştirmek amacı ile yapılan estetik uygulamalara Meme Dikleştirme veya Göğüs Dikleştirme Ameliyatları denir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İrfan Erdem Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)