Ciltteki Morarmalar

Yazar Rafet ErenHematolog • 26 Kasım 2021 • Yorumlar:

Ciltteki Morarmalar Neden Olur?

Halk arasında çürüme ya da morarma olarak ifade edilen “Ekimoz” genellikle fiziksel travmaya bağlı olarak cilt yüzeyine yakın damarlardaki kanamaya bağlı oluşur. Yaşlanmayla beraber cildin incelmesi nedeni ile ekimoza yatkınlık artar. Ekimozun boyutu, travmanın şiddeti ile orantılıdır. Bu nedenle travmaya maruz kalmadan kendiliğinden oluşan veya küçük travmalarla büyük boyutlu ekimozların olması ihmal edilmemeli ve bir uzmana danışılmalıdır.

 

İlaçlar neden olabileceği gibi trombosit bozuklukları da neden olabiliyor

Bazı kan sulandırıcı ilaçlar, steroid, antidepresanlar başta olmak üzere, ilaçlar ve bazı gıda takviyeleri kolay morarmaya neden olabilirler. Bununla beraber kanın pıhtılaşmasında görev alan ve trombosit denen hücrelerin sayısal ya da yapısal bozukluğuna, kanın pıhtılaşmasında görev alan proteinlerin eksikliğine neden olan başta kan hastalıkları olmak üzere birçok medikal durum morarmaya neden olabilir. 

 

Nasıl anlaşılır?

Nedenini araştırmaya yönelik trombosit sayısı ve fonksiyon testleri, pıhtılaşma testleri ve biyokimya testleri yapılmalıdır. Morarma ile beraber diş eti kanaması, burun kanaması ya da küçük bir kesi sonrası aşırı ve uzun süren kanama olması altta yatan ciddi bir kan hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle bu hastaların muhakkak bir uzmana başvurması gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Rafet Eren

Hematoloji Doç. Dr.

Randevu al