Cinsel İlişkiye Girememe

Cinsel ilişkiye girememe; kadın veya erkeklerdeki fiziksel veya psikolojik problemlere bağlı olarak cinsel birleşmenin gerçekleşememesi, tam bir cinsel ilişkinin sağlanamaması durumudur.

Cinsel ilişkiye girememe; kadın veya erkeklerdeki fiziksel veya psikolojik problemlere bağlı olarak cinsel birleşmenin gerçekleşememesi, tam bir cinsel ilişkinin sağlanamaması durumudur. ‘Neden cinsel ilişkiye giremiyorum’ sorusunu ilk gece cinsel ilişkide sorun yaşayan birçok kadın kendi kendisine sormaktadır. Cinsel ilişkiye girememe nedenleri, psikolojik nedenler (% 90) ve fiziksel nedenler (%10) olarak ikiye ayrılır. Cinsel ilişkiye girememede psikolojik nedenlerin başında ‘vajinismus’ sorunu gelmektedir. Vajinismus, 'kadınlarda ilk gece korkusu' veya ‘tamamlanmamış evlilik’ olarak da bilinir. Bir erteleme kaçınma hastalığıdır. Cinsel ilişkiye girememe nedenleri;

1. Psikolojik nedenli cinsel ilişkiye girememe

En önemli neden psikolojik neden vajinismus problemidir. Vajinismusta cinsel ilişkiye girme anına kadar ön sevişme ve haz kısmı normalken, cinsel ilişki anında vajina girişinde istem dışı kasılma olur. Bu durumda cinsel ilişki hiç olamaz ya da kısmen olur. Derecesine de bağlı olarak vajina girişindeki kaslar dışında kalçada, bacaklarda, karın ve hatta tüm vücutta yaygın kasılmalar olur. Daha sonra kadın eşini korku içerisinde eli veya ayağıyla iter veya ani hareketle kendini geri çeker. Ağlama krizleri, üzüntüler ve kronik mutsuzluk…

Zamanla işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Çünkü vajinismus beklemekle kendiliğinden düzelmez, maalesef daha da kötüleşir. Tedavi edilmediği takdirde zamanla boşanmalara kadar giden evlilik problemlerine neden olabilmektedir.

Vajinismus çok sıkıntılı ve özgüven yıkıcı bir sorun olsa da günümüzde başarılı bir şekilde tedavisi mümkündür. Tarafımızca uygulanan bilimsel vajinismus tedavi yöntemleri ile çözüm mümkündür.


2. Fiziksel nedenli cinsel ilişkiye girememe

Kızlık zarı problemleri; kızlık zarının kalın, yüksek kenarlı, bölmeli olması fiziksel nedenli cinsel ilişkiye girememeye neden olabilir. Vajinayla ilgili problemler, vajinada bölme olması da cinsel ilişkiye girememe nedenidir. Bazen de vajina kanalının yokluğu, kısalığı veya darlığı, vajina girişinde yer kaplayan kitleler (bartholin kisti, myomlar, tümörler) sorun oluşturabilir. Bu durumlarda nedene yönelik cerrahi operasyonlar uygulanarak sorun ortadan kaldırılır.


3. Cinsel ilişkide ağrı (Disparoni)

Cinsel ilişkide ağrı duymanın birçok nedeni vardır. En sık nedeni vajinal enfeksiyonlar ve lokalize vulvodini (bölgesel vulva ağrısı) içinde yer alan ‘Vulvar Vestibulit Sendrom’ dur. Vulva (dış genital alan) ya da vajina girişindeki kronik kaşıntı ya da ciltte incelme yaratan bazı cilt hastalıkları da ağrılı cinsel ilişkiye neden olmaktadır. Her durumda tedavisi mümkün hastalıklardır.


4. Cinsellik ile ilgili bilgi eksiklikleri ya da yanlış bilgiler

Eğitim seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, erkek ya da kadında kızlık zarı, vajina ve kadın anatomisi hakkında yanlış eksik bilgiler de cinsel ilişkiye girememe nedenidir. Öncelikle bu yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerekmektedir.


5. İleri düzeyde cinsel isteksizlik

Cinsel isteksizlik sürekli olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Halk arasında ‘cinsel soğukluk’ veya ‘frijidite’ olarak da bilinmektedir. Erkekte cinsel isteksizlikte ise; sertleşme problemleri, yakınlaşma korkusu, hatta cinsel tiksinti bozukluğu şeklinde karşımıza çıkabilir. Tedavisi cinsel terapidir ve nedene yönelik davranışsal terapilerle sonuçlar alınmaktadır.


6. Erkek eşe bağlı sorunlar

Erkek eşlerdeki erken boşalma, cinsel isteksizlik ve ereksiyon sorunları da çiftlerde cinsel ilişkiye girememe problemine yol açabilir. Bu tür cinsel sorunlarda da organik nedenler ve psikolojik faktörler rol oynamaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Süleyman Eserdağ Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)