Cinsel İlişkiye Girememe

“Cinsel ilişkiye girememe” problemi toplumlarda cinsel sorunların başında gelmektedir. Bu sorun hem kadın hem erkek kaynaklı olabilir. Çoğu zaman iki tarafı da ilgilendiren bu hastalık ilk cinsel ilişki deneyiminden itibaren var olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Cinsel ilişkiye girememe probleminde ilk gidilmesi gereken doktor jinekolog hekimlerdir. Ancak sorun erkek kaynaklı ise üroloji uzmanına başvurmak gerekir.

Kadın kaynaklı cinsel ilişkiye girememe

“Vajinismus hastalığı”, kadın kaynaklı cinsel ilişkiye girememenin en önemli nedenidir. Psikolojik ve anatomik nedenlerle gelişen bu hastalık çoğu çift tarafından ‘sanki vajinam kapalı ileri gidemiyoruz’, ‘etten duvar örülmüş gibi’, ‘bir duvara çarpıyorum’ şeklinde ifade edilmektedir. Vajina girişindeki kasların istemsiz, ısrarlı ve güçlü kasılmaları neticesinde olan vajinismus hastalığı uygun tedavi yöntemleri ile kısa sürede kalıcı olarak çözülmektedir.

Cinsel ilişkiye girememenin vajinismus dışındaki fiziksel sebeplerine bakacak olursak;


-Vulvar vestibulit sendrom,

-Vajinal kanal enfeksiyonları,

-Bartholin bezi kist ve apsesi,
-Vajene doğmuş miyomlar,
-Dev kondilomlar,
-Geçirilmiş vajinal cerrahi ya da doğuma bağlı dikişlerin kötü iyileşmesi,
-Menopoza bağlı vajinal kuruluk ve vajinanın daralması,

-Doğuştan gelen vajinal kanal anomalileri olarak sıralanabilir. 

 

Bu fiziksel problemler uygun tedavi yöntemleri ile giderilip ardından vajinismus için cinsel terapi planlanmalıdır.
 

Erkek kaynaklı cinsel ilişkiye girememe


Erkeklerde cinsel ilişkiye girememe problemi kadınlara oranla daha az görülür. Çoğunlukla cinsellik hakkında yeterli bilgi donanımı olmayan kişilerde bu sorun yaşanmaktadır. Bazı durumlarda ise erken boşalma, ereksiyon (sertleşme) sorunları ve cinsel isteksizlik cinsel ilişkiye girememe sebebi olabilir.

 

Erkeklerde görülen bu problemde öncelikle üroloji muayenesi ile fiziksel sorunlar araştırılmalıdır. Çoğunlukla psikolojik kaynaklı olan durumların tedavisinde bireysel ya da çift olarak evlilik terapisi ve cinsel terapi önerilmektedir.

 

Cinsel İlişkiye Girememe Sorunu Tedavisi

Cinsel ilişkiye girememe problemi yaşayan çiftler öncelikle detaylı bir anamnez alınarak fizik muayeneden geçirilmelidir. Sistemik hastalıkları var ise onlar sorgulanmalıdır. Her iki taraf da bu sorunu ortak evlilik problemi olarak görüp tedaviye katılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)