Vajinoplasti Nedir?

Vajina neden genişler?

Vajina genelde normal doğum ya da doğumlara bağlı olarak genişler. Özellikle zor ve müdahaleli doğum sonrası hasar gören vajinal doku tamamen iyileşemez. İlerleyen yaş ile de birlikte fonksiyonel ve fiziksel sorunlar yaratmaya başlar.

Normal doğumu olmayan ve hiç gebeliği olmayanlarda da vajina genişleyebilir. Kalıtımsal bağ doku zayıflığı ile kadınlar ileri yaş döneminde, özellikle menopoz ile azalan östrojen hormonu etkisinde vajinal genişleme sorunu yaşayabilirler.

Ayrıca sık cinsel ilişki, çok sayıda jinekolojik işlem ve kürtaj, sigara kullanımı, kötü beslenme, pelvik taban kasları için olan egzersizleri yapmamak da vajina genişlemesi yapar.

 

Vajinoplasti nedir?


Vajina halk dilinde ‘hazne’ olarak geçen, cinsel ilişkiye girilen, adet görülen ve doğumun gerçekleştiği kanal şeklinde yapıdır.
 

Vajinoplasti; vajina dokularının gevşemesi, esnekliğinin azalması, genişlemesi şikâyetleri olan kadınlara vajinanın yeniden sıkılaştırılması, daraltılması, toparlanması için yapılan estetik ve işlevsel amaçlı bir genital estetik operasyondur.


Vajinoplastiyi kim yapar?

 

Vajinoplasti aslında jinekolojik ameliyatlar içerisinde ‘Kolpografi Posterior’ olarak bilinen vajinanın arka duvarının yeniden yapılandırılmasıdır. ‘Vajinal Rekonstrüksiyon’ ya da ‘Vajina Daraltıcı Operasyon’ olarak da isimlendirilir. Jinekolojik cerrahi eğitimi olan tüm kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılır.

 

Vajinoplasti normal doğuma engel midir?

 

Vajinoplasti sonrası gebe kalınabilir, kürtaj olunabilir, vajinal yolla doğum da yapılabilir. Vajinoplasti hiçbir girişime engel olacak bir ameliyat değildir. Ancak vajinal doğum ile vajinal genişlik oluşur ve ilerleyen zamanda tekrar cerrahi ihtiyacı doğabilir. Bu nedenle vajinoplasti sonrası hastalara sezaryen doğum önerilmekte ya da doğum süreci bittikten sonra vajinoplasti önerilmektedir.

 

Cerrahi yöntemler dışı vajina daraltma uygulamaları
Son yıllarda giderek yaygınlaşan lazer ve radyo frekans uygulamaları, vajina daraltma için de kullanılmaktadır.

 

Cerrahi olarak vajinoplasti yapılamayacak hastalar, az miktarda genişleme şikâyeti olanlar, orgazm olamama problemi ön planda olanlar ve ileride doğum planlayan hastalar için bu yöntemler olabilir.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)