Cinsel İsteksizlik Nedenleri ve Onarım Yöntemleri

Yazar Filiz KaralıAile Danışmanı • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Cinsel isteksizlik, birçok kadın ve erkeğin yaşamlarını etkileyen önemli bir sorundur. Cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma, cinsel açıdan herhangi bir istek duyulmaması, cinsel etkinliğin azalması ya da hiç olmaması gibi durumların hepsi bu sorun kapsamına girmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır. Bu problem kadınlarda %33, erkeklerde %14 oranında görülebilmektedir. Yapılan birçok farklı istatistiksel çalışmaya göre neredeyse 18-59 yaş grubu üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde cinsel isteksizlik yaşayabilmektedir. Genellikle ilişkinin durumlarına, strese veya yorgunluğa bağlı olarak görülse de, düşük hormon düzeyleri gibi altta yatan tıbbi nedenlere bağlı olarak da gelişebilir.

Cinsel isteksizliğin en sık rastlanılan nedenleri;

İlişkide Yaşanan Sorunlar; ilişkide hesaba katılması gereken önemli noktalardan biri mutlu musunuz? Cinsel isteksizliğinizin altında yatan bir neden olarak sıkıntı ve üzüntü yaşıyor musunuz? İlişkide cinsel isteksizliğe yol açan faktörlerin başında uzun dönemli bir ilişki ve çiftlerin fazla tanıdık yani kardeş gibi olmaları gelmektedir. Karşılıklı cinsel çekimin azalması, zayıf iletişim, birbirlerine güvenmede sıkıntı, fiziksel cinsel problemler de diğer sebeplerdir.  

Cinsel problemler; fiziksel problemler ilişkiyi zorlaştırır; tatmin ve zevkten uzak hale  getirir. En sık rastlanılan cinsel problemler; erkekte boşalma sorunları, ereksiyon sertleşme problemleri kadında vajinal kuruluk, vaginismus, ağrılı ilişkidir. 

Stres, anksiyete ve bitkinlik; yaşam içinde mutluluğu dolayısıyla cinsel isteği de  azaltır. Sürekli stres, anksiyete ve bitkinlik hissediyorsa, yaşam tarzını değiştirmek ve  profesyonel bir yardım almak gerekebilir. 

Kültürel nedenler; cinselliğin ayıp, günah gibi görüldüğü kültürler ve toplumlarda  buna neden olabilir. 

Yaşlanma ve menapoz 

Gebelik, doğum ve emzirme dönemleri 

Altta yatan başka sağlık sorunları; kalp hastalıkları, şeker hastalığı, tiroit hormon  eksikliği ile giden guatr ve kanser gibi durumlarda cinsel isteksizliğe neden olabilir. • Bazı ilaçlar, alkol ve doğum kontrol hapları 

Cinsel istek her bireyde farklıdır ve bireyin cinsel isteksizliği ilişkisini etkiliyor veya onda  stres yaratıyorsa yardım alması gerekmektedir. Cinsel isteksizliği yaratan, ona sebep olan  etkenler tespit edildikten sonra nedene bağlı olarak psikolojik tedavi ve/veya ilaç tedavisi ile  gerçekleştirilebilir.  

• Eğer altta yatan sebepler psikolojikse cinsel terapi, aile terapisi, bireysel danışmanlık çiftler ve bireyler için çok etkili yöntemlerdir. Cinsel isteksizlik genellikle ilişkideki iki  tarafı da etkiler ve bu durumda profesyonel bir yardım alınması önerilmektedir. 

• Cinsel isteksizlik, altta yatan başka tıbbi sorunlara, tedavi edilmesi gereken cinsel  problemlere, anatomik veya hormonsal sorunlara bağlı olarak gelişiyorsa öncelikle bu  sorunları ortadan kaldırmak için hekimler tarafından ilaç veya diğer tedavi yöntemleri  başlanması da önerilmektedir. 

• Cinsel isteksizlik tedavi edilebilir bir sorundur. Fakat tedavi süreci boyunca eşlerin  birbirlerine karşı sabırlı, anlayışlı olması ve tam hazır olmadan birbirlerini  zorlamaması gerekmektedir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Filiz Karalı

Aile Danışmanlığı

Randevu al