Cinsel İsteksizlik Sorunu

CİNSEL İSTEKSİZLİK TEDAVİSİ

Cinsel isteksizliği bir sorun olarak değerlendirebilmek için öncelikle cinsel isteğin hangi standartlarda normal olduğunu belirtmek gerekir. Literatürde bununla ilgili ortak bir kavram yoktur. En makul yorum “Cinsel isteği uyarıya geçirebilecek ( materyal, çekici bir partner, fantezi ve cinsel ilginin) hiç olmayışı veya yetersiz oluşması” olarak değerlendirilebilir.

Halk arasında cinsel soğukluk, libodo eksikliği olarak da adlandırılmaktadır.

Cinsel İsteksizliğin Sınıflandırılması

1-Kronikleşmişl İsteksizlik

Gelişim çağında başlamış ve halen devam etmektedir.

2-Süreç İçinde Oluşan Cinsel İsteksizlik

Bir dönem cinsel sorunu olmadığı halde zamanla bu arzularında düşme ve kaybolma gibi isteksizliğin oluşması ve halen devam etmesidir.

Kadın ve Erkekte Cinsel isteksizlik

Erkekler kadınlara göre isteksizlik durumunu daha sık yaşayabilirler. Bu oran erkeklerde %70 oranında görülebilirken, kadınlarda %30 oranında seyretmektedir.

Cinsel İsteksizlik Fiziksel mi Psikolojik midir?

Fiziksel sebeplerden kaynaklanabildiği halde çok büyük oranda psikolojik sebeplerden kaynaklanır.

Fiziksel bulguların tespiti bir ürolog veya jinekolog tarafından yapılabilir ve genellikle bunun altından

Aşırı alkol tüketimi, yaşlanma ve menopoz, uzun süre cinsellikten uzak kalmak, kullanılan ilaçlar, kalp,karaciğer,tiroid, yüksek tansiyon veya şeker vb. patolojik rahatsızlıklar çıkacaktır. Bu rahatsızlıkların uzantısı cinsel yaşamı da etkiler.

Bu sorun ile müracaat edenlerin %99’u psikolojik kaynaklı olduğu söylenebilir. Bunların başında; Aşırı stres, geçimsizlikler, vajinismus, cinsel travmalar, ağır depresyon, psikiyatrik rahatsızlıklar, tutucu aile yapısı olduğunu söyleyebiliriz.

Cinsel Terapilerde Ne Yapılır?

İki tarafın birbirinin zaaflarıyla savaşmaktansa uzlaşmak. Başta kendi bedeninizin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını tanımlayıp bunu karşılıklı TATMİN esasına dayalı gidermeyi öğrenmek gerekir. Yıllarca bir arada yaşayan bile cinselliği gelince konuşmaktan kaçınır. Bunu konuşmaya başlamak ve bilinçaltını tatmin olmaya yeniden formatlamak gerekir. Bunun için enerji psikolojisi, hipnoz, bilinçaltı telkinler, bilişsel ve davranışsal değerlendirmeler, cinsel ve bedensel egzersizler ve İlaç tedavisi’de uygulanabilir.

Sonuç Olarak

Ben bu durumu eğer organik bir sorun yoksa bir “hastalık” olarak değil de bir “uyumsuzluk” olarak kabul ediyorum. Bu uyumsuzluğun giderilmesi için kişinin bunu bir sorun olarak görmesi ve bu sorunu çözebilmek için sorumluluğu karşı tarafa atmaktansa birlikte hareket etmesini doğru buluyorum.

Psikolojik sorunların büyük bir kısmında cinsel sorunların da eşlik ettiğini gözlemliyorum. Cinsel isteksizlik bunlardan biridir. Cinsel Mutsuzluk giderildiğinde sorun haline getirilen pek çok sorun “sorun olmaktan” çıkar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)