Cinsel Terapi

Yazar Yıldız Merve TopçuPsikolog • 29 Mart 2022 • Yorumlar:

Cinsel Terapi nedir?

Cinsel terapi; cinsel hayatında sorunları bulunan birey veya çiftlerin yaşadığı sorunları çözmeyi amaçlayan tekniklerin genel adıdır denilebilir. Cinsel terapi fiziksel temas içermemekle birlikte, kapsamlı ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir psikoterapi alanıdır. Cinsel Terapist ise cinsel terapi eğitimi almış, bilişsel tedavi yöntemleri uygulayan alanında uzman psikolog veya psikiyatristlerdir.

Cinsel Terapiye Hangi Sorunlar İçin Başvurulabilir?

Cinsel terapi denilince akla hemen vajinismus egzersizleri gelse de cinsel terapi bunun çok daha ötesindedir. Cinsel hayatı aktif olan her kadın veya erkek hayatının bir döneminde cinsel sorun yaşayabilmektedir. Sıklıkla karşılaşılan cinsel sorunlar, erken boşalma, sertleşememe veya devamını sağlayamama, orgazm olamama, cinsel isteksizlik, vajinismus, ağrılı birleşme, çiftler arası cinsel uyumsuzluk şeklinde sıralanabilir. Bu sorunlar gerek fizyolojik gerekse psikolojik kökenli olabilir. Bu sorunları yaşayan her birey cinsel terapi için başvurabilir ve bu terapiden fayda sağlayabilir.

Cinsel Terapi Ne Kadar Sürer?

İdeal terapi süresi haftada 1 defa olacak şekilde 14-16 seans sürmektedir. Her danışana göre süre değişmekle birlikte daha uzun süreli ya da daha kısa süreli olabilir.

Cinsel Terapi Süreci

Cinsel terapi son derece basit, eğlenceli içerikleri bulunan bir terapi şeklidir. İlk iki görüşme değerlendirme görüşmesidir. Danışanın bugüne kadar olan cinsel hayatı ile ilgili bilgiler alınır. Gerekli durumlarda ölçekler doldurulur. Değerlendirme görüşmelerinden sonra tedavi görüşmelerinde öncelikle danışana cinsel bilgilendirilme yapılır. Gerekli durumlarda görsel materyaller üzerinden bilgilendirme yapılırken bazı durumlarda ise cinsellikle ilgili eğitici videolar kullanılır. Terapi odasındaki bilişsel sürecin işleyişine yardımcı olmak adına, danışana evde uygulayabileceği egzersizler ve ev ödevleri verilir. Egzersizler, aşk oyunları ve ev ödevleri oldukça keyifli aktiviteler olmakla birlikte cinsel terapi sürecinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle uygulanması gerekmektedir.

Bilinmelidir ki cinsel terapistlerin elinde bir sihirli değnek yoktur. Bu nedenle problemlerin bir anda çözülmesini beklememek gereklidir. Her sorunun bir nedeni, o nedenin doğru analizinde de çözümü bulunmaktadır. Cinsel tedavinin sonuçları kısmen terapistlerin deneyiminin ve yeteneğinin bir ürünü olsa da büyük oranda danışanın ya da çiftin isteğine bağlıdır. 

Cinsel terapi partner ile ya da yalnız olarak yapılabilir. Bireysel problem yaşayan kişiler tek başına başvururken, problem yaşayan çiftler birlikte başvurabilir. Eşlerden biri sürece dâhil olmak istemiyorsa zorlanmamalıdır. Cinsel terapiye gelen eş tek başına seansa alınabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)