Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Yazar Ayfer AydınDermatolog • 5 Eylül 2019 • Yorumlar:

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça hızlı artan oranda Cinsel Yolla Bulaşan hastalıklar görülmektedir.

Cinsel ilişkiye başlama yaşının giderek düşmesi ve çok eşliliğin artması, cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığını artırdı. Bu hastalıkların en bilindik türleri olan AIDS, Hepatit B ve C enfeksiyonları, prezervatif kullanılarak büyük oranda engellenebilir 

Ancak HPV, molloscum Contagiozum ve HSV2 Cinsel Yolla Bulaşan deri hastalıklarıdır.

Bu hastalıklarda tensel temas bulaşma için yeterlidir. Yani prezervatif Cinsel Yolla Bulaşan deri hastalıklarından bizleri koruyamaz.

GENİTAL BÖLGE SİĞİLLERİ

Kadın genital bölge siğilleri erkek genital bölgesinde görülen siğillerden çok daha tehlikelidir. Çünkü kadınlarda ileriki yıllarda Cervix kanseri -Rahim ağzı kanseri gelilşmesine yol açabilmektedir. Bu sebeple erken yaşlarda HPV Aşısı yapılması çok önemlidir. 

Erkek genital bölge siğilleri de tedavi edilmediğinde Busckhe Lowenstein tümörü gelişmesine yol açabilmektedir. 

HPV enfeksiyonlarında erken tedavi yapılmalıdır. Tedavide  immunoterapi çok faydalıdır.  Hastanın bağışıklık sisteminin yüksek tutulması HPV tedavisinde çok önemlidir.

 

GENİTAL BÖLGE SİĞİLLERİNİN TEDAVİSİ-GENİTAL BÖLGE HPV ENFEKSİYONU

1-Elektrokoterizasyon yöntemi: Genital bölge siğillerinin tedavide en sık kullandığımız yöntem elektrokoterizasyon yöntemiyle siğillerin yakılması işlemidir. En etkili ve benimde en tercih ettiğim en efektif yöntemlerden biridir.

2-Kriyoterapi yöntemi- sıvı likit nitrojen ile dondurma yöntemi: Genital bölge siğllerinin tedavisinde kriyoterapi yöntemi daha ağrısız, lokal anestezi gerektirmediği için özellikle çocuk ve yaşlılar için çok daha konforlu bir yöntemdir. 

3-Topikal kremlerle Genital bömlge siğillerinin tedavisi: özellikle imiqumod içeren kremler ile zaman zaman başarılı sonuçlar almaktyız. 

4-Sistemik Sentetik A Vitamini ile Genital Siğillerin Tedavisi: Özellikle çok yaygın ve işlem ile tedavi edilmesi neredeyse imkansız hale gelmiş hastaların tedavisinde kullanılmaktadır.

 

GENİTAL BÖLGE HERPES SİMPLEKS-2 ENFEKSİYONU-HSV 2 ENFEKSİYONU

Genital bölge HSV-2 enfeksiyonu son derece bulaşıcı ve tedavisi zor bir Cinsel Yolla Bulaşan hastalıktır. Tedavi de Sistemik antiviral tedaviler ve immunoterapi çok etkilidir. Hastalar genellikle eşleriyle birlikte tedavi edilmelidir.  

 

MOLLOSKUM KONTAGİOZUM-MOLLOSCUM CONTAGİOSUM ENFEKSİYONU

En sık görülen Cinsel Yolla bulaşan hastalıklardan biri de Molloscum Contagiosum enfeksiyonudur. Oldukça hızlı yayılan ve çok bulaşıcı bir genital bölge viral enfeksiyonudur. Tedavisinin bir an önce yapılması bu açıdan önemlidir. 

Genital Bölgede görülen Molloscum Contagiosum Enfeksiyonunun Tedavisinde Ekstirpasyon yöntemi , lazer, koterizasyon yöntemi yada kriyoterapi yöntemleri ile tedavi yapılmaktadır. Genital bölgede Molloskum kontagiozum görülen hastaların tedavisinde bağışıklık sistemlerinin de yükseltilmesi çok önemlidir. 

 

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ

Güvenli olmayan cinsel hayat, Çok eşli olmak Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara yol açmaktadır. 

 Oral seksle bulaşan HPV virüsü, ağız içi ve boğaz mukozasında ve rahim ağzı kanseri oluşturma nedenleri arasında birinci sıradadır.

 Prezervatif bir çok cinsel yolla bulaşan önemli hastalıklardan korusada ; temas yoluyla geçen HPV, HSV, Molloscum Contagiozum gibi viral hastalıklaradan korumamaktadır.

Bu noktada güvenli cinsel hayat ; tek eşli olmak çok bizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyabilecek terk yoldur. 

Rastgele partner seçimi yapmamak, çok sık partner değiştirmemek, cinselliği yaşarken dikkatli olmak gerekir. Çünkü deride görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar dışında hayatı trhdit eden AİDS, Hepatit, Sifiliz gibi çok sayıda hastalık yine cinsel yolla bulaşabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)