Çocuğum anneme benziyor

Yazar Nurçin Eğercioğlu • 24 Ağustos 2016 • Yorumlar:

Çocuğum anneme benziyor, çocuğumla kurduğum ilişki de annemle kurduğum ilişkiye!
Çocuğumla annem ya da babam ne kadar benziyor, annemde neden kaçtıysam çocuğumda vuku buldu, çocuğumla kurduğum ilişki annemle kurduğum ilişkinin aynısı oldu diyorsanız okuyun bu yazıyı.
Talat Parman* kuşaklar arası iletişimin bir sonraki kuşağa aktarımını Ackerman'dan referans alarak bakın nasıl açıklıyor:
"Sistemik kuramın öncülerinden Ackerman, yetişkin bireyin çocuklarıyla anne-babasıyla kurduğu ilişkiye benzer bir ilişki kurduğunu, çocukları ile kurduğu ilişkinin anne babası ile kurduğu ilişkinin ayna görüntüsü olduğunu öne sürer. Anne babalar kendi anne babalarının hatalarını yinelemek istemedikleri savıyla hareket ederler, ancak bu çaba çocukların nene ve dedelere benzemesiyle sonuçlanır. Anne baba gücünün doruğunda olduğundan hem kendi anne babasının hem de çocukların hedefi haline gelir. Bu durum çocukların anne babalarının ve dede ve nenelerin yetişkin çocuklarının ilgisini çekmek veya onunla savaşmak olarak ortaya çıkabilir. O nedenle dedeler ve ninelerle torunlar kimi kez müttefik, kimi kez rakip olurlar."
Bir başka deyişle, Talat Parman, "insan geçmişten kaçamıyor" diyor. Geçmişte anne babasından kaçtığı ne varsa evlatlarında yaşam buluyor. Böylece insan evlatlarını büyütürken onlarla büyüyor. Onların varlığında yüreğinde kapattığı kapıları tekrar açmak zorunda kalıyor. Onlarla kendinde kabullenmediği ne varsa fark ederek, kabul ederek… İnsan çocukları ile çocuklarının varlığında büyüyor…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)