ÇOCUĞUM ATEŞLENİRSE NE YAPMALIYIM ?

Ailelerin korkulu rüyası ateşle nasıl baş etmek gerekiyor? Ateşten bu kadar korkmak doğru mu? Yüksek ateş havaleye neden olur mu? Bu ve bunun gibi pek çok soru ve doğru olduğunu sandığımız pek çok yanlış var.

Öncelikle kaç derecenin üzeri ateştir, bunu tanımlamakla başlayalım. Birçok aile 37 dereceyi ateş kabul ederek polikliniklere başvurmaktadır. Fakat subfebril ateş (hafif ateş) 37,1 ila 37,8 derece arası kabul edilir ve ateş düşürücü vermeye gerek yoktur. Yüksek ateş 38,5 derecenin üzeridir, hasta çok huzursuz değilse ve ateş düşürücülerin ağrı kesici özelliğinden faydalanmak istemiyorsak yine ateş düşürücü vermeye gerek yoktur. Çünkü vücudumuz bir enfeksiyon ile savaşmaktadır, biz endikasyon olmadan ateş düşürücü kullanırsak vücudumuzun savunma sistemini bloke edip iyileşme sürecini uzatmış oluruz. Ateş 39 derecenin üzerine çıktığında ateş düşürücü vermeye başlayabiliriz. Sadece ateşli havale öyküsü olan hastalarda ateş düşürücü verme sınırımız 38 derecedir. Her ne kadar verilen ateş düşürücülerin havaleyi engellemediği çeşitli çalışmalarda gösterilmişse de ateş düşürücü kullanılmaktadır.

Ateş düşürücü olarak ne kullanmalıyız? Bu sorunun cevabını da vermeye çalışalım. Ateş düşürücü olarak ilk tercihimiz her zaman parasetamoldür (Calpol, Minoset, Tylol gibi). Parasetamolün şurup ve fitil formu (Paranox-S) bulunmaktadır. Bilmemiz gereken şudur ki bu iki ilacı aynı anda kullanmamamız gerekmektedir. Ateş düşürücüyü verdikten ve hastamızı biraz soyup alın, koltuk altı ve kasıklara ılık uygulama başladıktan 20-25 dakika sonra hastamızın tekrar ateşini ölçmeliyiz ve düşüp düşmediğini kontrol etmeliyiz. Ateş düşmemişse veya artıyorsa farklı bir ateş düşürücü (tercihen 1 yaş üstü ibuprofen (İbufen, Dolven, Pedifen gibi), 1 yaş altı ketoprofen (Profenid)) kullanabiliriz. 20-25 dakika sonra hastamızın hala ateşi düşmüyorsa ılık duş yaptırmamız faydalı olacaktır. Ilık duş veya ılık uygulama yaparken sirke veya alkol kullanmamak gerekir, bu tür uygulamalar havaleye neden olabilmektedir. Aynı ateş düşürücüyü en erken 4 saatte, farklı grup ateş süşürücüleri yüksek ateşte arka arkaya verebiliriz. Bu son basamaktan sonra ateşimizi hala düşüremediysek çocuk hekimine acil olarak başvurmanız gerekmektedir. Bu arada ilaçları çocukların ulaşamayacağı yüksek bir yere koymayı unutmamamlıyız.

Çocuğumuzun ateşini düşük ölçüyorsak ne yapmalıyız? Evvela ateşi doğru mu ölçtük, bunu kontrol etmeliyiz. Dijital ateşölçerlere pek güvenmemek gerektiğini düşünüyorum. En doğru ateşölçer civalı termometredir, fakat civa zehirlenmesi nedeniyle piyasadan kaldırıldığı için bu seçenek ortadan kalkmış oluyor. Ateş gerçekten düşükse (36 derecenin altı) hastamıza ya lüzumsuz ateş düşürücü vermişizdir veya hastamızın beraberinde huzursuzluğu ve uykuya meyli varsa ciddi bir hastalık geçirmektedir. Bu durumda hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.

Açılmış ateş düşürücülerin süresi ne kadardır? Bu konuda da çok yanlış yapılmaktadır. Ateş düşürücüler bitene kadar aylarca kullanılmaya devam edilmektedir. Açılmış olan ateş düşürücülerin süresi en fazla 1,5-2 aydır. Sonrasında atılıp yenilenmesi gerekmektedir.

Kaç günden sonra devam eden ateş bizleri korkutmalıdır? Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında ateş 2-3 gün devam edebilir. 48.saatten sonra devam eden yüksek ateş çocuk doktoruna başvurmanızı gerektirir. Antibiyotik başlanmış hastalarda da ateş 2 gün devam edebilir. 48.saatten sonra ateş devam ediyorsa tedaviye yanıt alınmamış olabilir, hekime başvurmak gerekir. Titremeyle yükselen ateşte ve hastanın ateşi düştükten sonra neşesi, keyfi normale dönmüyorsa, sürekli uyuyorsa yine beklemeden acilen çocuk hekimine başvurulmalıdır. Umarım bu verdiğimiz bilgiler sizi ateş konusunda bilgilendirmiştir. Daha sonraki günlerde farklı konularla buluşmak dileğiyle, hoşçakalın.

 

 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayla Özcan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)