Çocuğum Neden Ders Çalışmak İstemiyor

Yazar Saliha Kübra KalkanPsikolog • 13 Haziran 2021 • Yorumlar:

Ebeveynler çocuklarına en güzel ortamları sunabilmek ve gelişimlerine katkıda bulunabilmek adına özel odalar hazırlarlar ve “Burası senin odan, daha rahat ders çalışabilirsin.” derler. Bir bakarsınız anne baba oturma odasında en sevdikleri diziyi açmış izlerken; çocuk televizyonun gürültüsüne rağmen ders çalışabilmelidir. Acaba odada tek kalmanın iyi bir motivasyon için yeterli olduğunu mu düşünüyor anne-babalar? Ya da bir çocuk genel manada neden ders çalışmak istemez ki?

Evet çocukların kendilerine özel odaları var, fakat önemli bir boşluğun içindeler ve öylece bırakılıyorlar. Bu yüzden de derslerine motive olmaları çok güçleşiyor. Çocukların dünyalarını, bir derse kendilerini veremeyecek kadar ne etkileyebilir peki? Tabii ki sevgi ve şefkat… Dikkat dağınıklığın büyük ölçüde sebebi olarak da ifade edilen bu sevgi ve şefkat boşluğu, bir çok anne-baba tarafından yeteri kadar dikkate alınmadığı gibi, ebeveynlerin,”Zaten her türlü desteği veriyoruz, okullarına bir sürü yatırım yapıyoruz; onlar da bir zahmet ders çalışsınlar.” dediklerini görüyoruz. Oysa ebeveynlerin şunu unutmaması gerekiyor: Onları kendi başlarına bırakmak yerine yanlarında bulunun. Sizin varlığınız çocuklara enerji ve güç verecektir. Sizi hissetmeleri çocukların ihtiyacı olan sevgi ve şefkati karşılayabiliyor. Dolayısıyla da odak gücünü arttırıyor ve stresi azaltabiliyor. Mesela bir annenin, kendi kitabını oturma odasında okumak yerine, çocuğunun yanında okuması, iyi bir başarıya katkı sağlamakta yetebiliyor…

Başarının ve girişkenliğin temelinde “yapabiliyorum” duygusu vardır; yani öz güven… Bunu da çocuklukta anne-babaların tutumlarıyla kazanmaya başlarız. Bir çocuğa “yapabiliyorsun” mesajını ise en temelde sevgi ve şefkatinizi sunarak başarabilirsiniz. Birlikte keyifli vakitler geçirerek, çocuğun duygu ve düşüncelerine saygı göstererek ve onların dünyalarını önemseyerek… Sürekli gündeme “hadi yavrum ders çalış” sözünü getirmek yerine, “Acaba hangi psikolojik ihtiyacını karşılamalıyım şimdi” diyerek… Sonrasında ders çalışmak noktasında ne kadar istekli olduklarını siz de çok iyi fark edebileceksiniz!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Kübra Kalkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)