Nasıl Çözüm Odaklı Düşünebiliriz?

Yazar Saliha Kübra KalkanPsikolog • 13 Haziran 2021 • Yorumlar:

Yaşamımız boyunca seçimler yaparız: Eş seçimi, iş seçimi, ev seçimi, arkadaş seçimi… Bu seçimlerin sonunda nelerle karşılaşacağımızı ise çoğu zaman göz ardı ederek, sadece bir karara varırız çoğu zaman. Öyle ki, seçimlerimizin bir kısmını da kendimiz değil, yerimize ya anne-babamız ya da bir başkası yapmaktadır bazen, çünkü daha az sorumluluk edinmiş oluruz böylelikle. Hayatımız, yaptığımız seçimlerle yön buluyorken, düşüncelerimizin çözüm odaklı mı yoksa sorun odaklı mı olacağına karar vermeliyiz öncelikle.

Düşüncelerimizin hangi yönde daha aktif olduğunu bulmaya çalışarak ilerlemeliyiz. Bir durum veya olay karşısında ilk olarak nasıl tepki veriyoruz? Sebepler dairesinde kalmak, sizin doğru kararlar almanıza engel olur. Acaba sadece suçlayıcı bir yaklaşımla mı, yoksa yapıcı olarak mı harekete geçtiğinizi tespit etmeniz gerekiyor. İnsanın kendisini sürekli olarak suçlaması, çözüm üretme kabiliyetini zayıflatır. Ardından, şimdi şu durumda ne yapmalıyım, ona karar vermeniz gerekiyor. Geçmiş bitti, gelecek henüz belli değil; o halde anda kalıp harekete geçmeyi denemelisiniz. İnsan ruhunun temel gereksinimlerinden olan “sonsuzluk” ve “süreklilik” duyguları, anı yaşayarak tatmin oluyor. İnsan ruhu, ne geçmişin bitmişliğiyle, ne de geleceğin acabaları ile bir kısıtlama yaşamak istemiyor. Bu yüzden de “şu anda ne yaparsam doğru bir adım atmış olurum?” sorusuna odaklanarak çözüm bulunabilir.

Hayat bizim seçimlerimizle yön buluyor. Ancak şöyle bir problem var ki, bizler seçimlerimizin bize getirdiği sorumluluklarla yüzleşemiyoruz çoğu zaman. Bu yüzden de ya reddediyoruz sorumlukları/sorunları, ya umursamaz davranıyoruz, ya da bir başkasına devrediyoruz, üstlenmiyoruz. Oysa kararlarımızın bir kısmını zorla yapmış olsak bile, büyüklerimizin isteğiyle gerçekleştirsek bile, o seçimi biz yaptık. Beraberinde gelecek olan sıkıntılara veya görevlere karşı da hazırlıklı olmalıyız. Eğer beklentilerimizi ona göre şekillendirebilirsek, daha güçlü olduğumuzu fark ederiz. Mesela birini çok sevip hayatımıza alırken, bir gün o kişiden zarar da görebileceğimizi düşünebilmeliyiz. Yaptığımız seçimlerin sonunda olabileceklere karşı, alternatiflerimiz de olmalı. Dolayısıyla bir pürüz ile karşılaştığımızda, daha olgun ve çözüm odaklı hareket etmek daha kolay olabilecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Kübra Kalkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)