Çocuğum Öfke Nöbeti Geçirirken Ne Yapmalıyım?

Yazar Duygu Bakır • 19 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Öfke aslında diğer duygular gibi doğal ve sağlıklı olsa da kontrol edilemediği zamanlarda şiddet ve davranış sorunları gibi birtakım sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Özellikle ebeveynler çocuklarının öfke nöbetleriyle başa çıkamadıkları zaman sanki bu durum hiç bitmeyecekmiş gibi düşünüp kaygılanıyor ve bunalıyorlar.

Çocuğunuz öfkelendiği zaman öncelikle onu anlamaya çalışın; şuanda neye ihtiyacı var ve neden bu davranışı gösteriyor? Çocukların öfke nöbetleri sırasında söylediği bazı sözler gerçeği yansıtmayıp çocuğunuzun maskelediği duygularının dışa yansıması olabilir. Bazen çocuğunuz ilgi görme ve dikkat çekme arzusuyla olumsuz davranışlarda bulunabilir. Genellikle öfke anlarında ebeveyne “seni sevmiyorum” dediklerini duyarız. Bu sebeple çocukların verdiği mesajları yakalamak ve ihtiyaçlarını keşfetmek sorunu çözümlemede büyük oranda yardımcı olacaktır.

Öfke anında çocukların duygularını açığa vurmalarına izin vermek, öfkelerini boşaltmalarını sağlamak önem taşır. Öfke kontrolü ile öfke duygusunu yok etmeyi değil sadece kontrol altına almayı amaçlarız ve varsa zarar verici davranışlarda bulunmasının önüne geçeriz. Öfkelenen çocuğunuzun ağlamasına fırsat tanımak ve sakinleşmesini sağlamak için ona belinden sarılabilir ya da size vuruyorsa bileklerini sıkıca tutabilirsiniz. Çocuğunuz bu esnada size karşı çıkabilir. Öncelikle onu anladığınızı belli edecek şekilde durumu betimleyerek kısa bir duygu yansıtması yapın, sonrasında size vurmasına izin vermeyeceğinizi söyleyebilirsiniz.“ Yemekten önce dondurma yiyemediğin için öfkelisin biliyorum ama bana vurmana izin veremem”. Unutulmamalıdır ki; öfke nöbetleri bir süre sonra bitecektir. Her duygunun bir süresi vardır. Çocuğu azarlayarak, bağırarak, ona kızarak ya da bir odaya kapatarak ondan sakinleşmesini beklemek işe yaramayacaktır. Çocukların öfke nedenleri birçok şey olabildiği gibi bazen ebeveynlerin hiç anlam veremediği ya da onlara basit gelen durumlar da olabilir. Örneğin gördüğü bir oyuncağın çok benzeri evinde olmasına rağmen o oyuncak alınmadığı için kendi dünyalarında hayal kırıklığına uğrayabilir ve öfke nöbeti geçirebilirler. Burada çocuğun öfkesini görmezden gelmek yerine onu ve duygularını anladığınızı belli eden cümleler kullanmak ancak sınırlardan taviz vermeden oyuncağı neden şuanda alamayacağınızı kısa ve net olarak açıklamanız gerekmektedir. Elbette ki bu açıklama karşısında çocuğunuzun hemen durumu kabullenip sakinleşmesini beklemiyoruz ancak onu yargılamadan ve yok saymadan sakin bir köşeye götürerek yanında olduğunuzu hissettirmek ve sakinleşene kadar beklemek en iyisi olacaktır. Bununla birlikte alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde çocuğunuz için gerektiği zaman oyalanabileceği birkaç sağlıklı atıştırmalık veya oyuncağını yanınızda bulundurabilirsiniz. Çocuğunuzun öfkesini gösteriyor olmasından çekinmeyin, bu bir anlamda onun psikolojik sağlığını korur ve iyileştirici etki yapar.

Tüm bunlarla birlikte, çocuğunuzun ağlama ve öfke nöbetlerini sizin dikkatinizi çekme amacıyla yapıp yapmadığını ayırabilmeniz için bu zamanların haricinde de çocuğunuza ilgi gösterin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Duygu Bakır Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk. | Bilim Uzmanı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Duygu Bakır

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk. | Bilim Uzmanı

Randevu al