Çocuğuma Diş Fırçalama Alışkanlığını Nasıl Kazandırabilirim?

Diş çürüğünü önlemede en etkili ve kolay yöntem düzenli diş fırçalama alışkanlığının erken dönemde kazandırılmasıdır. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan etkili fırçalama ile birçok sorunun önüne geçilebilir. Çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığını erken dönemde kazandırabilmek için:

1)İlk diş çıkar çıkmaz fırçalamaya başlayın, rutini erken oluşturmaya çalışın. Erken dönemde süreyi mümkün olduğunca kısa tutun ve olabildiğince eğlenceli hale getirmeye çalışın.

2)Çocuğunuza bu konuda örnek olmaya çalışın; çocukların duyduklarını değil gördüklerini yapmaya yatkın olduklarını unutmayın. Diş fırçalamayı ailece yaptığınız bir aktiviteye çevirin.

3)Diş fırçalamayı bir oyuna çevirmeye çalışın: Fırçalama süresini iki dakikaya tamamlamak adına en sevdiği şarkıyı açıp, bitmesini bekleyebilir ya da fırçalama aplikasyonlarından faydalanabilirsiniz. Diş fırçalamanın günlük olarak işaretlendiği takvimleri deneyebilirsiniz. Sırayla birbirinizin dişlerini fırçalama ya da dişler arasına sıkışan mikropları kovalama gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

4)Çocuğunuzun fırçalamayı unuttuğu, sizinle inatlaştığı dönemler olabilir, pes etmeyin. Yorgun bir gün sonunda ya da tatil dönemlerinde diş fırçalamanın unutulacağı zamanlar olabilir, tekrar rutine dönmeniz önemlidir. Çocuk diş hekiminize yaptığınız düzenli ziyaretler onu bu konuda motive etmek adına faydalı olabilir.

5) Çocuğunuzu düzenli fırçalama alışkanlığından dolayı ödüllendirin. Çocuğunuzu motive etmek adına kullandığınız diş fırçalama takvimi varsa, takvimi düzenli doldurduğunda ona sevdiği küçük bir ödül verin. Dişlerine iyi baktığı için onunla gurur duyduğunuzu duymasını sağlayın.

6)Diş fırçalayan kahramanlar yardımcınız olabilir. Pepe ve Caillou gibi kahramanların dişlerini fırçaladığı videolardan faydalanabilirsiniz.

7)Fırçanın üzerinde çocuğunuzun ilgisini çekebilecek karakterler olanları tercih edin. Kendi fırça ve macununu kendisinin seçmesini sağlayın. Tat ve kokulara aşırı hassas bir çocuğunuz varsa ve macun tadını sevmiyorsa alışana kadar macunsuz fırçalamasına izin verin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ekin Kenci Şahin Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)