Emzik Kullanımı

Yazar Zeynep KayaÇocuk Diş Hekimi (Pedodontist) • 27 Eylül 2022 • Yorumlar:

Bebeklerde iki tür emme alışkanlığı görülür. Bunlardan ilki doğal emzirme olan besleyici emmedir. Besleyici olmayan emme ise anne karnında içgüdüsel olarak parmak emme ile başlar. Bu alışkanlık bebeklik ve çocuklukta ise emzik ve biberon kullanımı ile devam eder. Emzik kullanımı ağlayan bebeği sakinleştirme ve uykuya dalmasını kolaylaştırma gibi avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajlara da sahiptir.

Düşürüldüğünde temiz olmayan yüzeylere temas eden ve ağza geri alınan emzik, çocuklarda sağlık problemleri oluşturur. Uygun şekilde temizlenmediklerinde ağız, kulak ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilirler. Emzikleri temizlemek için özel olarak üretilmiş sterilizatörler kullanılabileceği gibi, iki günde bir 5 dakika kaynatma ya da sirke ile temizleme gibi daha kolay ve doğal yöntemler de tercih edilebilir.

Çocuğun emziğe alışması veya sakinleşmesi için emziklerin bir yiyeceğe batırılarak verilmesi sık görülen bir durumdur. Emziklerin özellikle şekerli gıdalara batırılarak çocuğa verilmesi sonucunda dişlerde çürük oluşması kaçınılmazdır. Emzikleri kullanırken herhangi bir yiyeceğe batırmayarak ve çocuğunuzun dişlerini günde iki kez fırçalayarak çürüklerden korunabilirsiniz. 

Çocuğun ileri yaşlara kadar emziği sıklıkla ve şiddetle kullanması ise dişlerde yer değiştirme, çapraz kapanma, yanlış yutkunma gibi ileride ortodontik tedavi gerektirecek çene bozukluklarına yol açabilir. Yapılan çalışmalarda emzik sebebi ile meydana gelen dişsel bozuklukların, emzik 2-3 yaşında bırakıldığında kendiliğinden düzelebileceği belirtilmektedir. Emzik çocuk geç yaşlara ulaşmadan bıraktırılmalı, gerekirse bu konuda bir pedagog ve diş hekiminden destek alınmalıdır. Emziğin kullanım süresinin yanı sıra, nasıl bir emzik kullanıldığı da önemlidir. Piyasada pek çok farklı şekilde üretilmiş emzik bulunmaktadır. Doğru bir emzik tercihi, çene ve diş problemleri oluşumunu minimuma indirebilir.  

Çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı hakkında doğru kararları verebilmek ve detaylı bilgi almak için lütfen hekiminize danışın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Kaya Diş Hekimi, Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Zeynep Kaya

Diş Hekimi, Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Uzm. Dt.

Randevu al