Çocuğunuzu Diş Hekimine Götürmeden Önce Bilmeniz Gereken 10 Önemli Bilgi

Yazar Cansu OğanÇocuk Diş Hekimi (Pedodontist) • 11 Şubat 2021 • Yorumlar:

1) “İğne, acı, diş çekimi” gibi kelimeleri kullanmaktan kaçının. Çocuğunuza, “Uslu durmazsan iğne yaparlar” gibi negatif bir cümleler kurmayın. Çocuğa “iğne yok” denilse bile, “iğne” kelimesi korkması için yeterli olacaktır.

2) Çocuğunuza yapılacak işlemin “dişlerin kontrolü, diş sayımı, dişlerin yıkanması” olacağını söyleyebilirsiniz. Hatta diş hekimine gelmeden önce, evde çocuğunuzun dişlerini kontrol ederek, onun da sizinkileri kontrol etmesine izin vererek “diş hekimliği oyunu” oynayabilirsiniz. Cep telefonunuza, tabletinize veya bilgisayarınıza ‘’diş hekimliği oyunları’’ indirerek, birlikte oynayabilirsiniz.

3) Çocuğunuza kendi endişelerinizi yansıtmamaya ve sakin olmaya çalışın. Diş hekimine gitmekten çekiniyor olsanız da bunu çocuğunuzun  yanında dile getirmeyin. 

4) Yapılacak işlemler hakkında çocuğunuza detaylı bilgiler vermekten  kaçının. Ebeveynlerin ve diş hekiminin verdiği bilgilerin birbirinden farklı  olması veya aynı konunun farklı şekillerde aktarılması çocukta güvenin  azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, işlemler hakkında çocuğun anlayacağı  şekilde açıklama yapılmasını diş hekimine bırakın. 

5) İleri derecede diş çürüğü olan bir çocuk, bu durumun farkındadır ve  diş hekimine gittiğinde zor bir tedaviye başlanacağını düşündüğünden, daha  fazla tedirginlik hisseder. Çocuğunuzun diş temizliğini birlikte yaparsanız,  herhangi bir çürüğü ilerlemeden fark edebilir, daha kolay önlem alınmasını  sağlayabilirsiniz. 

6) Diş hekimi korkusu olan çocukların; diş hekimi korkusu olmayan,  daha önceden tedavilerini kolaylıkla yaptırmış bir arkadaşıyla birlikte  randevuya gelmeleri, pozitif bir etki yaratabilir. 

7) Randevu sonrasında çocuğun hoşuna gidecek bir aktivite programı  yapılması, muayene veya tedavi sırasında onu cesaretlendirmek ve motive  etmek amacıyla kullanılabilir. 

8) Özellikle küçük yaştaki çocukların ilgilerinin çabuk dağılabileceğini,  diş hekimi koltuğunda erişkinler gibi uzun süre oturamayacaklarını düşünerek,  muayene ve tedavi esnasında diş hekimiyle işbirliği içinde olmaya çalışın.  Çocuk diş hekimleri, tedirgin ve ilk kez diş hekimine gelmiş bir çocukta,  çocuğun kullanılan aletlere alışması, güven ve iletişimin sağlanması amacıyla 

kısa sürecek işlemlerden başlamayı doğru bulmaktadırlar. Ancak acil  durumlarda tedavi sırası değişiklik gösterebilir. 

9) Yapılan işlem sadece muayene bile olsa, bittiğinde çocuğunuzu  tebrik edin. Çocuğa tedavi öncesinde hediye verip, işleme zorlamaktansa;  sonrasında tebrik amacıyla küçük hediyeler verilmesi daha doğru olacaktır. 

10) Çocuğunuzun tanıştığı ilk diş hekiminin, çocuk diş hekimi uzmanı  olması, ilk randevunun ve sonraki randevuların olumlu geçmesine yardımcı  olacaktır. Bu uzmanların bulundukları kliniklerin; bekleme salonu, muayene  odası çocuğun ilgisini çekecek, kendisini güvende hissedecek şekilde  düzenlendiğinden çocuğun korkularının azalmasına olumlu etkide bulunabilir. 

Erişkin bireylerde sık görülen diş muayenesi korkusunun, küçük  yaşlarda ortaya çıkmaması için muayene öncesindeki bu öneriler bizlere  yardımcı olacaktır. Unutmayın: Vücut sağlığı açısından büyük önem taşıyan  diş kontrollerinin ihmal edilmesi, daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.  Çocuklar diş ağrılarından dolayı daha az beslenmeye başlayabilir ve  yaşıtlarından daha yavaş gelişim gösterebilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cansu Oğan Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Cansu Oğan

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Dr. Dt.

Randevu al