Çocuğuma Diş Fırçalatamıyorum

- Çocuğunuzun kullandığı diş fırçası ve macununun yaşına uygun olmasının yanı sıra zevkine de uygun olması gerekir. Kendi seçtiği renk ve dizaynda bir çocuk fırçası ve macunu almanız onu diş fırçalama konusunda daha fazla motive edecektir.

- Çocuklar model aldıkları büyüklerin yaptıklarını yapmaktan hoşlanırlar. Dolayısıyla onun görüp, özeneceği şekilde diş fırçalamanızı, dişlerinizi fırçalamaya giderken bunu muhakkak belirtmenizi öneririz.

- Başlarda dişlerinizi birlikte fırçalayarak bunu bir ‘oyun’ veya ‘aile aktivitesi’ haline dönüştürebilirsiniz.

- Bazı çocuklar ebeveynlerin uyarısıyla yatmaya gitmekten hoşlanmazlar. Böyle çocuklar, ‘diş fırçalama’ işini, yatmadan önce yapılması gereken sıkıcı bir ‘görev’ olarak görebilirler! Dişler, illaki  yatmaya giderken fırçalanmak zorunda değildir. Yatma saatinden daha erken  vakitte de fırçalanabilir. Böylece çocuk zevk aldığı bir oyunu oynamadan veya  izlemeyi sevdiği bir tv programı başlamadan önce dişlerini fırçalama işini  bitirmiş olur. (Tabii ki dişler fırçalandıktan sonra su dışında başka bir şey  tüketmesini istemeyiz.) 

- Çocuğunuz dişlerini fırçalarken 2-3 dk’lık sevdiği bir şarkıyı  açabilirsiniz. Ancak çocuğun tüm ilgisini çekecek bir video, klip vb  olmamalıdır. 

- Diş fırçalarken çocuğun tv izlemesi, evde dolaşması vb tavsiye  edilmez. Bu çocuğun dikkatini dağıtacak ve belki de dakiklarca fark etmeden  devamlı aynı bölgeyi temizlemesine sebep olacaktır. 

-Çocuğunuzun boyu hizasında bir ayna konularak, dişlerini izleyerek  fırçalaması özellikle tavsiye edilir. Böylece çocuğunuz fırçalama işini daha  motivasyonla, dikkatini başka bir şeye vermeden dikkatli bir şekilde  gerçekleştirir. 

- Büyük kardeşlerden, küçük kardeşlerin diş fırçalaması için önderlik  yapmaları rica edilebilir. Bu her iki taraf için de olumlu etki gösterebilir. - Çocuğunuzun, bir takvim üzerine, diş fırçalama işleminden sonra, o  günün tarihine sevimli, küçük stickerlar yapıştırmasını sağlayabilirsiniz. - 3 yaşından daha küçük çocukların el ve kol becerileri henüz tam  gelişmemiştir. Dolayısıyla 3 yaşın altındaki çocukların diş temizlikleri  ebeveynleri tarafından sağlanmalıdır. 

- 3-7 yaş arası çocuğun kendi dişlerini kendisinin fırçalamasına izin  verilebilir. Ancak fırçalama işleminden sonra temizliğin tam olup olmadığının ebeveynler tarafından kontrol edilmesi önerilir. Bunu bir oyun haline  dönüştürebilirsiniz. Hem böylece, çürümeye başlayan bir dişi varsa  ilerlemeden tespit etme imkanı bulursunuz. 

- Çocuklarda doğru ve etkin olan diş fırçalama tekniklerini  öğrenmek için çocuk diş hekimini ziyaret ederken çocuğunuzun diş fırçasını yanınızda getirmeniz tavsiye edilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cansu Oğan Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)