Çocuğumun Dişlerini Fırçalamaya Ne Zaman Başlamalıyım?

Bir bebek dünyaya geldiğinde herşey değişir. Küçük bebeğinizin ağız sağlığı da dahil olmak üzere onun beslenmesinden, uyumasından ve banyo yapmasından da siz sorumlu olacaksınız. İlk aylarda bebekler o güzel gülücüklerini saçtıklarında sadece dişetleri görünür, ancak kısa bir süre sonra ilk dişi dişeti hizasından çıkmaya başlar. Bebeğinizin bu yeni gülüşü ile birlikte muhtemelen “Bebeğimin dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?” diye sormaya başlayacaksınız. Bebeğinizin ağız bakımının nasıl yapılması gerektiğini ve neden erken başlamanın daha iyi olduğunu size açıklayalım.

Çocuğumun dişlerini ne kadar erken fırçalamaya başlamalıyım?

Çocuğunuzun ağız bakımına başlamanın en ideal zamanı, ilk dişi çıkmadan önceki dönemdir. Bebeklerin dişetleri gün boyunca diş kaşıyıcıları, süt (anne sütü veya mama), oyuncaklar, kendi elleri, ayakları ve daha fazlası olmak üzere birçok obje ile temas halindedir. Bebeğinizin ağzına soktuğu herşeyin üzerinde yaşayan bakteriler vardır ve dişetlerine taşınan bu bakterileri olabildiğince etkili bir şekilde temizlemeniz gerekir.

Bu amaçla, basit bir şekilde ıslak bezle bebeğinizin dişetlerini silmelisiniz. Eğer diş çıkarma döneminde ise bu dişeti silme işlemi bebeğinizi daha iyi hissettirecektir, bunun için özellikle dişlenme döneminde soğuk bezleri kullanabilirsiniz.

Ancak ilk dişi çıkınca günlük rutin ağız hijyeni uygulamalarına başlanmalıdır. Parmak fırçası veya bebek fırçası ile başlangıç macunu kullanarak dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. Diş macunu bir pirinç tanesini geçmemelidir. Her sabah ve her gece yatmadan önce bebeğinizin dişlerini fırçalamalısınız.

İlk diş muayenesinden önce doğru ağız hijyeni alışkanlıklarına sahip olmanın önemi

Bebeğinizin ağız sağlığı ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şey, 1. yaş gününde veya ilk dişi çıktığında ilk diş hekimi randevusunu ayarlamanız gerektiğidir. Çocuğunuz diş hekimini görmeye ne kadar erken başlarsa kendisini klinik ortamına, ortamdaki aletlerin seslerine ve klinik ekibine daha alışık hisseder, bir diğer yandan çocuğunuz büyüyüp gelişirken dişleri için doğru bakım da sağlanmış olur.

Bebeğinizin ilk diş muayenesinden önce doğru bir şekilde ağız bakımını yaparak sadece ona ideal bir ağız sağlığı kazandırmış olmakla kalmaz, aynı zamanda diş hekiminin ve ekibinin de muayene sürecini daha rahat yapabilmelerine imkan sağlamış olursunuz. İlk diş muayenesi ile hem bebeğinizi ortama alıştırır, hem de bebeğinizin ağız gelişimi hakkında diş hekiminin bilgi sahibi olma şansını elde edersiniz.

Düzenli kontrollere devam ederek, çocuğunuz büyüdükçe olası çürük gelişimlerinin erken zamanda tespit edilmesini ve erken tedavisini de sağlamış olursunuz.

Erken diş muayenesinin yapılması, bebeğinizin ağız bakımı ile ilgili daha fazla bilgi edinmeniz için büyük bir fırsattır. Diş hekiminiz sadece bebeğinizin dişetlerini ve dişlerini nasıl temizleyeceğinizi anlatmakla kalmaz, size bebek dostu diş fırçaları ve diş macunları da önerir.

Çocuğunuzun harika bir ağız sağlığına sahip olmasını istiyorsanız, çocuk diş hekiminiz ile bugün konuşun ve nasıl başlayacağınızı öğrenin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yelda Kasımoğlu Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)