Çocuğumun Gelişimi Neden Önemli?

Yazar Kübra MetePsikolog • 28 Haziran 2020 • Yorumlar:

Çocuklarımızın en değerli gelişim sürecini yaşadıkları okul öncesi eğitimi, benim için çok önemlidir. Bulunduğum tüm seminer, eğitim çalışmalarında konuyu bir şekilde okul öncesi eğitimine getiririm. Bu yılların bir çocuğun hayatının şekillenmesinde çok etkin bir rolü olduğunu düşünürüm. Bilimsel çalışmaların da belirttiği üzere beynin en hızlı en aktif öğrendiği bu yılları kaybetmemek için hem ailelerle hem de öğretmen arkadaşlarımızla oldukça çaba sarf ederiz.

Çünkü bir hayat, yüzlerce hayata temas edecek.

Okul öncesi eğitim kavramına biraz bakacak olursak “ilkokula başlamadan önce bir okulda alınan eğitim” olarak düşünülür. Ve çocuğun okul yaşını hesaplayan ebeveynler, çocuklarını anaokuluna gitmesi gereken zamana uygun bir şekilde süreci başlatırlar. Çocukların kimi bir yıl kimi de iki yıl okul öncesi eğitimi alır. Öncelikle okul öncesi eğitim süreci sadece okul algısından çıkarılmalı diye düşünürüm. Ebeveynlerle yaptığım çalışmalarda özellikle bunu vurgulamaya çalışırım. Nasılsa okula gidince alışacak, öğrenecek, yapacak diyerek ertelenen pek çok şey çocuğun dört beş yaşına kadar ertelenir. İşte tam da bu noktayı iyileştirmemiz gerekir.

Gelişim dediğimiz kavram bir bebeğin anne rahmine düştüğü anla başlayan ölümle son bulan bir durumdur. Yani bu bize şunu söylüyor: Hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsın gelişim devam ediyor! Ancak gelişimin öyle değerli yılları vardır ki o yılları kaçırmayalım da deriz. Özellikle altı yaşa kadar olan yıllardır. 

Zamanla geçer, zamanla alışır, zamanla açılır...

Eğer bu zamanın içerisinde uygun müdahaleler ve çalışmaların gerekliliği fark edilmez ve adım atılmazsa yaşanan sıkıntılar zamanla daha zorlaşır. Yine gelişim ve iyileşme mümkün olabilir ama neden basit bir düğümün karmaşık bir düğüm olmasını bekleyelim ki? 

Şöyle düşünelim; her gün imzalamanız gereken on tane belge olsun. Ve siz düzenli bir şekilde imzaladığınızda iş yükünüz sizi yormaz. Peki, sonra imzalarım dersek? Yarın, yarın... O belgeler yığıldıkça işler karışır ve işin içinden çıkamayız. Kolayı varken zoru tercih etmek de bir seçenek olabilir tabi ki ama gelişim söz konusu olduğunda bu kadar isteğe bağlı olarak düşünemez ve ciddi sağlık konularının oluşabileceğini ifade ederiz.

Hani sağlık ocağına gittiğinizde kan tahlili veriyorsunuz ve çıkan sonuçlara göre biraz takip edelim sonra yine tahlil verirsiniz bakarız diyor ya aile hekiminiz; işte çocukların gelişimlerini takip eden biz uzmanlar da bunu hedefleriz. Çocuklarınızı gözlemleriz, değerlendirmeler yaparız, sizlerle paylaşırız. 

Önceki yıllara göre ebeveynlerin bu konudaki hassasiyetlerinin artmış olması beni çok mutlu eden bir gelişmedir. Çocukları hakkındaki süreci takip etmek, bilgi almak ve desteklemek isteyen çok güzel insanlarla tanışıyorum. Bununla paralel olarak, durumun ciddiyetini ve gerekliliğini fark ettirmeye ve hiç yorulmadan anlatmaya çalıştığım güzel ebeveynlerle de çalışmaya devam ediyorum.

Önemle tekrar belirtmek isterim ki; okul öncesi eğitimi sadece okulda alınan eğitim değildir. Bir bebeğin nefes almaya başlaması ile ebeveynleri ve sosyal çevresinin eğitim süreci başlamış olur. Bu öyle güzel bir eğitimdir ki ebeveynler çocukları sayesinde hem yaşayan hem de yaşatan bir konuma geçiyor. Belki zamanında kaçırdığı pek çok şeyi çocuğu ile keşfetmek ve bu gelişimin parçası olmak ebeveynlere de ne iyi geliyor. 

Yılın bu ayları, ilkokul 1.sınıfa gitmeye hazırlanan, gidip gitmemesi noktasında karar veremeyen ebeveynlerin aylarıdır. Ebeveynler çocuklarının bir yandan hazır olduklarını düşünürken bir yandan yaşayabilecekleri sıkıntıları da göz önünde bulundururlar. Bu noktada yapılabilecek en güzel şey; çocuğun okul öncesi öğretmeninin gözlemleri, okul olgunluğu değerlendirmesi yapan yetkili bir uzmanın ve ebeveynlerin görüşlerinin bir havuzda değerlendirmesi olacaktır. Bazı noktalar bir uyarıcı  bir işaret olabilir. 

Bir hayat yüzlerce hayata temas edecek, dedik. Çocuğumuzun kendi hayatı ve çevresindekilerin hayatı için korkmadan, endişeye kapılmadan ama takip ederek, anlayarak, paylaşarak ve gelişerek hareket edeceğiz. 

Bu bir ekip çalışmasıdır. Ekip ruhu ile birlikte hareket edilirse aşılamayacak hiçbir engel görmüyorum. 

Çocuklarımız ve bizler için her yeni doğan güneş yeni bir başlangıç olsun...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)