Çocuğun Boyu Nasıl Ölçülmelidir?

Çocuklarda büyüme genel sağlık göstergesi olması acısından önemlidir. Genel olarak, yaşıtlarına göre normal büyüyen ve gelişen bir çocuk sağlıklıdır. Bu nedenle çocukların büyümelerini takip edebilmek için boy, kilo ve baş çevresi ölçüleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır.

Bebekler, genellikle doğumdan itibaren 1 yaşına kadar düzenli aralıklarla büyüme ve gelişmeleri acısından kontrol edilmektedir. Ancak aileler 1 yaşından sonra çocuklarının kontrollerini aksatabilmektedir. Ergenlik tamamlanıncaya kadar büyüme ve gelişme devam ettiği için ailelerin çocuklarının kontrollerini yaptırmaları önemlidir. Çünkü kontroller esnasında birçok hastalık erken tanı konup başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Aksi halde geç kalınıp geri dönüşümü olmayan problemler ortay çıkabilir.

Evlerinde ailelerin çocuklarının boy, vücut ağırlığı ve baş çevrelerini ölçüp not etmeleri doktor kontrollerinde çok değerli bilgiler verebilmektedir.

Çocukların vücut ağırlığı ölçülürken, terazi ayarı sıfırlanmalı ve her seferinde aynı koşullarda (beslenmeden önce, kuru bezle, sadece iç çamaşırları ile ve çok hareket etmezken vs) tartılmalıdır. Varsa bebek tartısı ile yoksa kucağa alınarak tartılabilir. Eğer çocuk ayakta durabiliyorsa, tek başına tartılabilir.

Çocuğun boyu evde mezura ile ölçülebilir. 2 yaşından küçük çocuklar yatarken boyu ölçülmelidir. Bu nedenle düz bir zemine sırt üstü yatırıp, zemine tam olarak bütün vücudunun değdiğinden emin olunmalıdır. Ardından başın ve topuğun bulunduğu noktalar işaretlenerek arasındaki mesafe ölçülmelidir. 2 yaşından büyük çocukların boy ölçümü ise duvara yaslatılarak ayakta yapabilir. Ancak bunu yaparken, çocuğun başının arkasındaki en çıkıntılı bölgenin, omuzlarının, bacaklarının arka yüzünün ve topuklarının duvara değdiğinden emin olunmalıdır. Topuklar birbirine bitişik durumda ve başı dik olmalıdır.

Çocuğun baş çevresi ölçülürken, başının arkasındaki kemiğin en çıkıntılı noktasından, kulaklar ve kaşların üzerinden geçecek şekilde bir mezura ile bu ölçüm yapılmalıdır. 

Çocuğun boy, kilo ve baş çevresi ölçümleri evde de yapılmalı ve çocuğun büyüme-gelişimi takip edilmelidir. Böylelikle hem çocuğun sağlıklı olduğu ortaya konmakta hem de hastalıkların erken tanı ve tedavisi mümkün olmaktadır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ediz Yeşilkaya Çocuk Endokrinolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)