Çocuğunuz Olmuyor Mu? Sebebi Varikosel Olabilir

Yazar Mustafa SofikerimÜrolog • 25 Eylül 2018 • Yorumlar:

Varikosel Nedir?

Varikosel erkeklerde yumurtalardaki kanı boşaltan damarların genişleyip varisleşmesidir. Bu varisleşen toplardamarların iç yüzeyinde kan dolaşımını düzenleyen kapakçıklar işlevlerini kaybetmiş ve kanı boşaltamamaktadır. Testisten çıkan toplar damarların aşırı ve anormal olarak genişlemiş olması, testiste ısı etkisi ve beslenme bozukluğu sonucu sperm üreten hücreleri toksik bazı maddelerle karşı karşıya bırakır. Bu durum maddeler testis içinde etki yarattığı için sperm oluşumunu kötü etkiler ve kısırlığa neden olabilir.

Kısırlık şikayeti olan erkeklerin ise yaklaşık %40 ında varikosel mevcuttur. Daha önceden çocuğu olan ancak sekonder infertilite şikayeti olan erkeklerde ise bu oran % 80 lerin üzerine çıkmaktadır. Varikosel her iki testiste de görülebilir. Ancak anatomik komşulukları dolayısı ile sol testiste görülme oranı % 85, sağ testiste görülme oranı ise % 15 civarındadır. Bir taraftaki varikosel genellikle diğer testisi de etkilemektedir.


Varikoselin Belirtileri Nelerdir?

Varikosel çoğu zaman hiçbir belirti vermez. Ancak bazen testislerde ağrı, testislerde küçülme, testislerde dolgunluk hissi, infertilite (kısırlık), gözle görülebilen genişlemiş damarlar ve ele gelen genişlemiş damarlar görülebilir.

Varikosel Teşhisi Nasıl Koyulur?

Hastalar gördükleri veya ayakta iken ellerine gelen yumurtadaki genişlemiş damarlar sebebi ile doktora gelirler. Doktor tarafından yapılacak elle muayene ile genellikle tanı konur. Ultrasonografi / Doppler mutlaka yapılmalıdır. Bütün varikoselli hastalara 3-4 günlük cinsel perhizden sonra sperm tahlili yapılıp sperm sayısı, hareketliliği ve şekilleri araştırılmalıdır. Hastaların yaklaşık %60 ınde sperm yoğunluğu ve hareketliliği azalmış, şekilleri bozulmuştur. Kısırlık şikayeti olan varikoselli erkeklerde, çok yoğun ağrı şikayeti olanlarda ve testislerinden biri diğerine göre anlamlı küçülme göstermiş varikoselli erkeklerde cerrahi tedavi uygulanabilir. Tedaviye geçmek için varikoselin mutlaka sperm değerlerini bozmuş olması gerekmeyebilir. Evli olmayan erkeklerde de varikosel bulunmuş ve sperminde bozulma başlamış ise tedavi önerilebilinir. Eğer erkek adolesan çağda, yani henüz ergenliğe gelmemiş ise ve sperm veremiyorsa bu durumda testiste küçülme olup olmadığına bakılır. O taraf testisi %10 ve daha fazla volüm kaybetmiş ise ameliyat endikasyonu vardır.

Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varikosel tedavisi için ameliyat gerekmektedir. Ameliyat sırasında cerrahi mikroskop kullanılması önerilmektedir. Kasık bölgesinden yapılan küçük bir kesi ile gerçekleştirilir ve varisleşmiş venler bağlanır. Varikosel ameliyatının başarı şansı değişkendir. Yaklaşık 45 dakika sürer. Bu sırada testisle ilgili diğer oluşumların zarar görmemesine özen gösterilmelidir. Varikosel ameliyatı dikkatli yapılmaz ise hidrosel (testis çevresinde sıvı birikimi), atrofi gibi komplikasyonlar görülebilir. Ama son yıllarda, ameliyat tekniğinde elde edilen ilerlemeler sayesinde bu komplikasyonlara çok daha az rastlanılmaktadır. Ameliyat olacak kişilerin bunu iyi bilmesi ve ameliyatı yapacak doktordan da bu konuda bilgi alması gerekir. Ameliyattan 3-6 ay sonra sperm üretiminde düzelme görülmeye başlar. Sperm tetkiki ameliyattan sonraki 6. ayda yapılmalıdır. Sperm üretimindeki düzelme ameliyat olan hastaların %60-70 inde görülür. Gebelik üzerindeki etkisi de oldukça olumludur.

Tüp bebek uygulaması yapılacak erkeklerde de varikosel ameliyatı yapıldıktan sonra tüp bebeğe geçilmesi önerilebilir. Ameliyat edilen hastaların bir kısmında sperm değerleri biraz daha yükselerek tüp bebek uygulamasına geçilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar