• Ana Sayfa
  • Çocuğunuz Yaşıtlarına Göre Daha Az Konuşuyorsa: Endişelenmeli Misiniz?
Makaleler 14/03/2025

Çocuğunuz Yaşıtlarına Göre Daha Az Konuşuyorsa: Endişelenmeli Misiniz?

Dkt. Züleyha Yılmaz Dil ve Konuşma Terapisi
Dkt. Züleyha Yılmaz
Dil ve Konuşma Terapisi

Her çocuk farklı bir hızda gelişir. Kimisi erken yaşta cümleler kurmaya başlar, kimisi ise daha uzun süre tek kelimelerle iletişim kurmayı tercih eder. Peki, çocuğunuz yaşıtlarına göre daha az konuşuyorsa ne yapmalısınız? Öncelikle paniğe kapılmadan, durumu anlamaya çalışmalısınız.

**Dil Gelişimi Neden Farklılık Gösterir?**

Çocukların konuşmaya başlamasında birçok faktör rol oynar:

- **Genetik Yatkınlık:** Anne-baba veya kardeşler geç konuştuysa, çocukta da benzer bir durum görülebilir.

- **Çevresel Etkenler:** Çocuk ne kadar çok kelime duyarsa ve iletişim kurulursa konuşması o kadar hızlanır.

- **Ekran Süresi:** Araştırmalar, fazla ekran süresinin dil gelişimini olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor.

- **İşitme Problemleri:** Eğer çocuk seslere yeterince tepki vermiyorsa, işitme testi gerekebilir.

- **Dil ve Konuşma Bozuklukları:** Dil gelişimiyle ilgili bazı özel durumlar konuşmayı geciktirebilir.

**Ne Zaman Bir Uzmana Danışmalısınız?**

Her çocuğun gelişimi farklıdır, ancak bazı kritik noktalar vardır:

- **12. ayda** babıldama (aguuu, ba-ba gibi) yoksa,

- **18. ayda** en az 10 kelimesi yoksa,

- **24. ayda** iki kelimelik cümleler kurmuyorsa,

- **36. ayda** tanıdık kişiler dışında kimse onu anlamıyorsa, bir dil ve konuşma terapistine danışmak faydalı olabilir.

Evde Neler Yapabilirsiniz?

- **Bol bol konuşun:** Günlük aktiviteleri anlatın, ona sorular sorun.

- **Kitap okuyun:** Hikayeler, çocuğun kelime hazinesini geliştirir.

- **Göz teması kurun:** Onunla konuşurken gözlerine bakın ve ilgisini çekin.

- **Sabırlı olun:** Çocuğunuzu zorlamadan, onun ilgisini çekecek oyunlar ve etkinlikler düzenleyin.

Sonuç:

Çocuğunuzun konuşma gelişimini desteklemek için sabırlı ve bilinçli bir yaklaşım çok önemli. Eğer endişeleriniz varsa, bir uzmana danışmaktan çekinmeyin. Erken müdahale her zaman en iyi sonuçları getirir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.