Çocuk Psikoloğuna Gitmek Niçin Önemlidir?

Yaşanılan bu sorunlar ebeveynler için bir uyarı niteliğindedir, önemsenmeyip çözülmez ise başka sorunların kapıları açılmış olur. Çözülemeyen sorunlar biriktikce daha da büyür ve kişilik bozukluklarına yol açabilir.
Bir sorunla karşılaşan ebeveynler çoğu zaman “biz de yaşadık, büyüyünce geçer” diye düşünebiliyor. Oysa ki karşılaştıkları zorluklarla baş edememek çocuğun ruhunda derin yaralar bırakır (ebeveyn kendi çocukluğuna dönüp bakarsa daha iyi anlayacaktır.). Kişilik gelişimi bundan etkilenir. Örneğin sosyallik konusunda problem yaşayan bir çocuk benim hiç arkadaşım yok, kimse beni sevmiyor, ben arkadaşlık kurulacak biri değilim, diye düşünebilir. Eğer bu çocuğa psikolojik destek verilmezse çocuğun arkadaşlık kurmayla ilgili problemi çözülemeyecek, büyüyünce de benzer düşüncelere ve durumlara sahip olacak. Daha da önemlisi “ben hiçbir zaman sosyal biri olamadım” düşüncesi de eklenecektir.
Bir başka örnek okuma yazmanın öğrenilmesi olsun. Birinci sınıfa başlayıp da okuma yazma öğrenemeyen bir çocuk gerekli tedbirler alınmadığı sürece öğrenememeye devam edecektir. Öğrenemedikçe derslerden kopacak, arkadaşlarını rahatsız etmeye baslayacaktir, öğretmeninden gelen şikayetler artacak, çocuk aile ve akran baskısına maruz kalacaktır. Arkadaşları tarafından dışlanarak, tembel, yaramaz, aptal diye etiketlenecektir.
Bireyin kişiliği çevreden duyulan sözlerden etkilenir. Bu ve buna benzer durumlar bireyin kişilik yapısını oluşturur, çocuklukta yaşanan olumlu ve olumsuz her yaşantı bireyin kişiliğini etkileyecektir.

Psikolojik desteğin çocuğa faydaları
-Var olan probleme profesyonel ellerde doğru, kolay ve çabuk çözüm bulunabilir.
-Çocuk kendini anlaşılmış hissedeceği için rahatlayacak ve kaygı seviyesinde düşüş olacaktır.
-Erken tanı ve profesyonel destek daha mutlu bir hayat anlamına gelir.
-Yaşanan durumun daha doğru ve net şekilde ifade edilmesi ebeveyne de yardımcı olacaktır. Sorun konusunda kendi yapabilecekleri konusunda bilinçlenecektir.
-Yaşanan zorluk konusunda çocuk profesyonel yardım almış olur. Konu komşudan duyulan “ben şöyle yaptım iyi oldu” gibi sözlerle çocuk deneme tahtasına dönmeyecektir.
-Eğer varsa çocuktaki bozukluk erkenden tanı almış ve çözümlemeye çalışılmış olacaktır.
– Çocuklarla terapiler daha kısa süreli ve kolaydır. Yetişkinlerde terapiler daha uzun süreli ve uğraştırıcıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşegül Tetik Bankoğlu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)