İlişkşlerde Çatışma ve Çatışma Çözme Yöntemleri

Çatışmayı; tarafların, kaynakları içlerinden birisinin aldığı miktar arttıkça diğerlerinin payına düşen miktarın azalacağı biçimde bölüşmek zorunda oldukları durumların sonucu olarak tanımlar Rickman. Petersen ise ” bir kişinin eylemlerinin diğerlerininkini engellediği durumlarda görülen kişiler arası bir süreç” olduğunu söyler çatışmanın.
Çiftler, birbirlerinin kişilik özellikleri, çocuklar, akrabalar, arkadaşlar, para, meslekler, zamanın nasıl geçirileceği, yaşanılacak yer, ev işlerini kimin yapacağı, hangi filme gidileceği, siyaset, din vb. birçok konularda tartışırlar ve bu liste uzayıp gider. Çatışmaların birçok sebebi vardır ve çatışmalar ilişkilerin doğasında vardır. Arkadaşlık ilişkileri, çiftler ve evliliklerde çatışmaların olması kaçınılmazdır. Çatışmaların çoğu çözülebilirdir. Kişiler zaman zaman “anlaşamama” üzerinde anlaşıp yola devam ederek de çatışmayı ortadan kaldırabilir. Örnek verecek olursak; romantik film izlemek isteyen partner ve komedi filmi izlemek isteyen partner çatışma yaşayabilir. İlişki ortakları film zevklerinin uyuşmadığı konusunda anlaşıp birlikte film izlememeye karar verebilirler. Böylece bu konuda anlaşamadıklarını kabullenip çatışmayı yok sayabilirler.
İlişkiler derinleştikçe ilişki ortakları arasında karşılıklı bağımlılık artar ve hem ilişki doyumlu hem de çatışma gizilgücü yükselir. Çiftler birbirini daha iyi tanıdıkça ve bir evi paylaşmaya başladıklarında çatışmalar artış gösterebilir.
Çatışmanın hangi sıklıkla gerçekleştiği de önemlidir. Yıpranmamış, iyi giden bir ilişkide haftada bir çatışma yaşandığı gözlenmiştir. Sıkıntılı ilişkilerde günde bir ya da daha fazla çatışma yaşanabilir.
Çatışma yaşayan çiftler konunun kendilerine göre önemine, yaşanan çatışmaların sıklığına, tarafların konu üzerine getirdikleri çözüm önerilerine göre çatışmayı bitirip bitirmemeye karar verirler. Uzmanlar çatışmayı yönetebilmek ve doğru şekilde sonuçlandırmak için bazı ilkelere dikkat etmek gerektiğini açıklamıştır.
Çatışmayla Başa Çıkma Yöntemleri 
- Uzlaşmaya hazır olun.
- Konuya odaklanın, dikkatinizi başka şeylere dağıtmayın.
- Tarafsız bir yerlerde konuşun.

- Aç ya da yorgun olduğunuzda çatışmadan uzak durun.
- Kendinize zaman tanıyın, aceleye getirmeyin.
- Mizah anlayışımızı hazır tutun.
- Dürüstçe kavga edin, suçlamaktan kaçının.
- Tatildeyken tartışma başlatmayın.
- Savunmaya geçmemeye dikkat edin.
- Eğer çatışma kötüye gidiyorsa bir ara verin, soluklanın ve rahatlamaya çalışın.
- Onun fikrine katıldığınızı belirtmenin dışında partnerinizin sözünü kesmeyin.
- Partnerinizi dikkatle dinleyin, partneriniz konuşurken ona bakın, tartışmaya siz egemen olmayın.
- Çatışmalara çözüm ararken yaratıcı olun.
- Tartışmanıza taraf olabilecek kişilerin (kayınvalide, anne, arkadaş, vb.) yanında tartışmayın. Çatışmanız sadece sizi ilgilendirir.
Bunları denemenize rağmen çatışmalarınızı çözemiyorsanız ve durum gittikçe daha kötü oluyorsa bir aile ve çift terapistinden yardım almayı ihmal etmeyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşegül Tetik Bankoğlu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)