Evlilik ve Sadakatsizlik

Yazar Ayşegül Tetik BankoğluPsikolog • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Çağımızda, pek çok alanda olduğu gibi aile yapımızda da birçok değişim ve dönüşüm olmuştur. Milenyum çağı hayatımıza pek çok kaos ve karmaşa getirmiştir. Ailenin yapısı, işleyişi ve cinsiyet rollerini değişmiştir. Bazı aileler bu duruma uyum sağlamış, bazılarıysa geleneksel aile yapılarını bozmak istemeyip değişime direnmiştir.

Aile hukuku gereği eşler, birbirine iyi günde kötü günde bir ömür bir arada yaşamayı, toplumun kabul ettiği şekilde mutlu aile ortamında mutlu çocuklar yetiştirip neslin devamını sağlamaya çalışır. Aldatma ise eşlerden biri ya da her ikisinin birden evlilik dışı bir partnerle gizli bir ilişki yürütmesi anlamına gelir. Daha açık bir şekilde aldatmayı bir ilişki içerisindeyken taraflardan birinin ya da her ikisinin bir başka kişi ile duygusal yahut cinsel ilişki kurması seklinde tanımlayabiliriz.

Peki sadakatsizliğe uğrayan kişiler neler hisseder?
- Kişinin kendine olan saygısı azalabilir.
- ‘Artık aynı kişi olamam, eskisi gibi değilim’ düşünceleri olabilir.
- ‘Ben ne hata yaptım da bunlar benim başıma geldi?’ gibi suçluluk duyguları hissedebilir. Partnerinin aldatmasını sadece kendisinin hatası gibi görebilir.
- Aldatılan kişinin başka insanlarla olan bağı kopabilir ya da azalabilir.
- Aldatan eşe, aldattığı kişiye ve kendine öfke duyabilir.
- Yetersizlik duygusu, umutsuzluk ve çökkünlük hissedebilir.

- Evliliğini devam ettirmek veya bitirmek konusunda kararsızlık yaşayabilir.

- Varsa çocuklarının bu durumdan nasıl etkileneceği, çocukların gelecekte bu durumdan nasıl etkileneceği konusunda endişe yaşayabilirler.

- İlişkiyi sürdürebilmek konusunda başarısızlık hissedebilir.

Sadakatsizlik sonucunda bazı çiftler boşanmaya karar verirken bazıları evliliklerini devam ettirmektedir. Bu kararı alırken birçok etken göz önünde bulundurulur. Her iki durumda da psikolojik destek almak gerekir. Evliliğe devam eden çiftler evliliklerini her iki taraf açısından daha mutlu sürdürebilmek için, ayrılan çiftler de yeni hayatlarına uyum sağlayabilmek, yaşadığı durumun etkilerini değiştirebilmek için konuyla ilgili çalışan ruh sağlığı uzmanlarına başvurabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşegül Tetik Bankoğlu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)