Çocuk ve Ekran

Yazar Selin KılınçPsikolog • 12 Ocak 2021 • Yorumlar:

Ebeveynler olarak çocuklara karşı temelde üç görevimiz vardır. Bunlardan 1.si ve en önemlisi çocuğu ‘korumak ’tır.2.si ihtiyaçlarını karşılamak ve 3.sü de iyilerle karşılaşmalarına vesile olmaktır. (iyi öykü, iyi insan, iyi deneyim) Korumak deyince aklımıza genelde fiziksel koruma gelir. Günümüzde çocuğu en fazla korumamız gereken alanlardan biri, psikolojik korumanın en fazla gerektiği alan olan ‘medya’ dır. Çünkü medya kontrolsüz kullanıldığında içeriğiyle çocukları zehirleyen bir alana dönüşür. Bir ebeveyn çocuğun zihnine giren medyayı kontrol etmiyorsa, karnına giren yemeği kontrol etmiyor demektir desek abartmış olmayız.

Medyanın zararı temelde 2 türlüdür: Aldıkları ve verdikleri vardır. Medya çocuktan gelişimi alırken verdikleri arasında şiddet vardır. Bu çocukta birkaç şeye yol açar;

1) Şiddeti modelleme 2) Şiddeti normalleştirme 3) Şiddete duyarsızlaştırma

Medya sadece TV den münhasır bir alan değil elbette ki. Büyümeye başlayan çocuklar aynı oranda internetle de tanışmaya başlarlar. Bu çocuklar zamanla en çok görsel ve videoya ulaştıkları, sıkı bir youtube kullanıcısı haline gelebilirler. Fakat burası da pek masum bir alan değil ve bununla alakalı ‘Youtube Travması’ dediğimiz bir kavram var. Çocuklar buradan; korku videosu, doğum videosu, cinsel içerikli videolar ve şiddet-savaş videoları izleyebiliyorlar. Tüm bu kirlenmeleri en aza indirmek için internet kullanımında aile şifresi alınabilir. Bu şifreleme otomatik olarak içeriği de filtreler.

Medya kullanım süreleri ne kadar olmalıdır?

Dünya çapındaki araştırmalar ve Türkiye’de de Pedagoji Derneği’nin ‘Çocuk ve Ekran’ makalesine göre; Çocukların beyin ve dil gelişimlerinin en hızlı olduğu ilk üç yıllık hayatlarında ekran hiç tavsiye edilmemekle birlikte, 3-6 yaşta günde 20-30 dakika, 6-9 yaşta 40-50 dakika, 9-12 yaşta 1 saat,  12 civarında ise günde 2 saat ekran kullanımı tavsiye edilmektedir.

Çocuklara ne zaman telefon alınması tavsiye edilir?

Telefon konusunda bizlere ebeveynlerden gelen en sık sorulardan biri “Bütün arkadaşlarının varmış, istiyor, alalım mı?” sorusudur. Gelişim dönem özellikleri de göz önünde bulundurularak çocuklara 15 yaş öncesi telefon önerilmez. Hele ki 10 yaş ve öncesi için asla tavsiye edilmez. Bu süreçlerde ailenin çocukla iletişim ihtiyacına binaen akıllı saatler kullanılabilir. Eğer 15 yaş öncesi telefon almak mecburi olduysa da;

Çocuğunuza telefonun şifresini bileceğinizi ve telefonda ne kadar zaman geçirebileceği ( diğer elektronik aletler de göz önünde bulundurularak) konusunda sınır koymanız ve güvenli sosyal medya kullanımı konusunda onu eğittiğiniz ve kontrol ettiğinizden emin olmanız gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Selin Kılınç

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al