Çocuk ve Sınır

Yazar Selin KılınçPsikolog • 12 Ocak 2021 • Yorumlar:

Sınır Nedir, Neden Gereklidir?

Çocuklar yaşadıkları ortamın kurallarını anlamayı isterler. Kendilerinden ne beklendiğini, kontrolün kimde olduğunu, ne kadar ileri gidebileceklerini ve fazla ileri gittiklerinde neler olabileceğini bilmeyi...

Sınır duygusuyla kendini güvende hissetme duygusu arasında çok sıkı bir bağlantı vardır. Bir ebeveyn yeteri kadar sınır koyamadığında çocuğunu kapsayamıyordur diyebiliriz. Görünüşte beden sınırdan hoşlanmaz çünkü haz odaklıdır ama sınırın olmadığı yerde, insan psişesi kendini güvende hissetmez.

Ülkemizin de sınırları vardır. Örneğin; kırmızı ışıkta durmak canımızı sıkar ama bizi güvende hissettirir. Bir yasa, kanun olmasa herkes sizi gasp edebilir. Aynı şekilde kendimizi güvende hissetmek için çoğunlukla güvenlikli sitelerde oturmak isteriz.

FAZLA SINIR KOYULDUĞUNDA NE OLUR?

Fazla sınır uygulandığında bu boğucu ve çocuğun hareket alanını daraltan bir ilişkiye dönüşür. Böylelikle ebeveynler salt kuralcı bir kişiye dönüşmüş ve ebeveyn-çocuk İlişkisi de zedelenmiş olur. Yetkin ebeveyn çocuğu kuşatan değil kapsayan ebeveyndir.

HAYIR, DEMEK BİZİ BÜYÜTÜR MÜ?

 Hayırlar çoğu zaman canımızı sıksa da aynı zamanda” hayır” lar bizi büyütür. Sözgelimi anneler çocuklarının yaşamlarının bir evresinde ‘’memeye hayır’’ diyerek çocuğa gıda kapılarını açar. Kucakta taşımaya” hayır” diyerek çocuğu yürüme gibi bir eyleme hazırlar.

Hayır dedikçe buraya gelip çarpan çocuk, kendine yeni yollar bulmaya başlar. Birisine sınır koymak ona yeni bir alan açmak demektir.

SINIR KOYARKEN; 

 -En temel ilkemiz sade ve basit bir ifadedir. Sınırda kararlı duruş önemlidir. Böylece sonucu değiştiremiyorum kendimi değiştireyim diyen çocuk kendi sorumluluğunu da almış olur. Kararlı duruş katı olmak demek değildir. Her zaman önce çocuğun duygularını anlamak, onu kapsamak ve uygun sınırlar koymak esastır. Toptan sınır koymak yanlıştır. Ebeveynler önem sırasına göre, öncelikle işlevselliği etkileyen bir ya da iki konuyla ilgili sınır koymalıdırlar. Başka meseleler varsa da sırasıyla halledilmelidir. Çocuklara sevgi, ilgi, takdir, beslenme ve oyun oynama gibi temel ihtiyaçlarla ilgili sınır koyulmaz. Sadece isteklerle ilgili sınır konulabilir. Sonuç olarak, neden sınır koyamadığını ebeveynle konuşmak önemlidir. Neden sınır koyamadığını bilemeyen ebeveynin nasıl koyacağını bulması da zordur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Selin Kılınç

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al