Çocuk ve Yemek Problemleri

Yazar Yeliz Bayraktar AymetePsikolog • 6 Nisan 2021 • Yorumlar:

Çocuklar için yemek konusu da uyku ve tuvalet gibi diğer önemli konulardan biri olmakla beraber birçok problem yaşanabilen durumlardan biridir.

Anne ve babanın çocuğun yediği yemeği az veya çok bulması aile yapısına göre değişiklik göstermekte fakat bir çocuğun yiyebileceği ölçü kendi midesi ile ölçülmelidir. Çocuğunuz bir doktoru varsa ve boyunun, kilosunun yaşına uygun olduğunu söylüyorsa muhtemelen doymayan anne ve babalardır. Çünkü hissiyat olarak anne ve babalık çocuğu korumak, kollamak ve yedirmek üzerine oluşturulan bir kavram oluyor. Halbuki kendi mide ölçüsüne veya açlık durumuna göre yediğinde doyduğunu geri çekilip bakarak gözlemleyebilirsiniz.

Yemek konusu da evde bir çatışma noktası olabiliyor. Yemekte çocukların genelde oyun oynadığı, yemek sürelerini uzattığı, ağzında yemek tuttuğu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz.

Bu tarz durumları ortadan kaldırmak çocuğun yemek ve yemek masası ile ilgili kültürü iyi öğrenmesi ve doğru model alması ile düzeltilebilecek bir süreçtir.

Yemek rutinlerini oluşturmak. Sabah, öğle, akşam olarak saatlerin oturtulması ve yemeğin masada yenmesi gibi bir rutin belirlemek iyi bir başlangıç. Hiçbir şey için geç sayılmaz. Düzensiz bir süreç içerisindeyseniz, ailece yenen bir yemekte bu rutinler konuşularak eğlenceli bir takvime dönüştürülebilir. 

Daha sonrasında çocuğun tabağına yemek koyarken eğer yaşı uygunsa ona teklif edilebilir, tabağına koyduğu yemeğin sorumluluğunu kendi almış olur. Tabağı bitirmek konusunda sizinle münakaşaya giremez çünkü kendi koymuştur. Eğer yaşı tabağına yemek almak için uygun değil ve siz koyuyorsanız bir miktar koyarak devamını isteyip istemediği konusunda sorular sorabilirsiniz. 

Yemek rutini oluşturur gibi yemek kuralları da belirlemek önemli, yemek kültürü içinde ağzında yemek varken konuşmamak, yemekle oynamamak ve yemek bitine kadar masada oturmak gibi… Tabi burada çocuğun yaş ve dikkat süresini düşünerek masada kalması için belli bir süre belirlemek ve bunu öncesinde belirlemek daha sağlıklı sonuç almayı sağlayacaktır. 

Yemek rutini içine abur cubur vb yiyecekler olmadığını acıktığında yemek yemesi ve bu tarz ürünleri öğünlerde yiyemeyeceği bilgisi çocuğa mutlaka önceden verilmeli. Son dakika krizi yaşanmaması adına… 

Bazen masada bulunan sağlıklı yiyecek içeriklerini kendisinin seçmesi için teşvik ederek motive edebilirsiniz. Hatta alışverişe beraber gitmek, sebze ve meyve seçmek, sağlıklı yiyecekler hakkında sohbet ederek bu süreci destekleyebilirsiniz. 

Bütün konuştuklarımıza ek olarak çocuğun bütün bu kültürü oturtup uygulayabilmesi için aynı uygulamaları yapabilen ebeveynlere yani modele ihtiyacı vardır. Yemek masasında sohbet etmek, günlük rutinleri konuşmak, herkesin kendi gününü anlatması, bu süreçte masada telefon ya da bir televizyon sesi olmadan herkesin birbiri ile iletişime geçtiği bir ortama dönüştürüp daha keyifli yemekler yenebilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)