Herkes İçin Empati

Yazar Yeliz Bayraktar AymetePsikolog • 27 Ocak 2022 • Yorumlar:

Empati neydi? Empati anlamaktı! Karşındakinin yerine kendini koymaktı!

Kendimizi karşımızdakinin yerine koyarken onun duygularını, düşüncelerini, hislerini, arzularını, isteklerini ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışmaktı!

E koydum kendimi karşımdakinin yerine ne olacak ki ? Böyle de yaşarım ben ! diyenler olabilir.

Aslında bu iş için taa başa gidip oradan başlamalıyız. 

Yani çocukluktan…

Yaşına uygun sorumluluk verilmiş, gerçekten dinlenmiş ve anlaşıldığını hissetmiş, aklına takıldığını sorabilme cesaretini göstermesine imkan tanınmış çocuklar yetişkin olduğunda “Empati” kurabilen bireyler olabilirler. 

 

Karşımızdakini anlamak için çaba gösterebilmek, öncelikli olarak kendimizi anlamaktan geçmektedir.  

Kendini anlamakta tanımaktan… 

Kişinin kendini tanıması, olumlu veya olumsuz, güçlü veya güçsüz, sevimli veya sevimsiz gibi.. Her yönüyle kendinin, benliğinin farkında olabilmek. Ayrıca bunları bilmek kişiye daha kolay ve hızkı bir baş etme becerisi veya stratejisi imkanı sunacaktır. 

Kendini tanıyıp anladıktan sonra karşımdakini tanıyacağım. 

Onu tüm özellikleri ve kendi hikayesi içerisinde değerlendirmeye çalışacağım. Daha sonra zaten anladığımı ve bir çok düğümün çözüldüğüne tanık olacağım. 

 

Tabi her zaman bu kadar mükemmel bir düzende işlemeyebilir bu sistem. İşlemediği noktada dönüp kendimize doğru soruları sorabilmek lazım. Bazen işlememesinde bir hayır olabilir. Eksik, hatalı, aksak tarafı görmemizi, fark etmemizi kolaylaştırabilir. 

Ben kimim ? 

Ne hissediyorum ? 

Ne istiyorum ? 

Kendimden ne bekliyorum ? 

 

Karşımdakini anlamak bana ne kazandıracak? 

Daha iyi hissetmeyi 

Kabul hissi 

Daha sağlıklı iletişim kurmayı 

Önemsenmişlik hissi 

Güvenli hissetme 

Muhakeme becerisi 

Problem Çözme becerisi

Çözüm odaklı bir yapı 

Sosyal ilişki becerisi 

 

 

Daha fazla empati için ; 

 

Dinlemek 

 

Karşımızdaki kişiyi etkin dinlemek. Dinlerken jest, mimik ve bedensel bazı hareketlerle dinlediğimizi belirten sözlü veya sözsüz ifadeler kullanmak, konu ile ilgili sorular sormak ( merak), geri bildirim vermek 

 

Farklı Fikirlere Açık Ol 

 

Farklı türde kitaplar, yeni bir dil öğrenmek, yeni kültürler keşfetmek, yeni lezzetler tatmak, yeni bir hobi, yeni insanlarla tanışmak

 

Düşün - Bekle - Konuş 

 

Söylediklerimizi bazen kafamızın içindeyken süzgeçten geçirmek, trafik ışıklarını kullanarak kırmızıda durup düşünmek, sarıda düşündüğümüzü süzgeçten geçirmek ve yeşilde hazır olduğumuzu hissediyorsak konuşmak 

 

Kendini Tanı 

 

Kendinde sevdiğin ve sevmediğin özellikleri yazmak, günlük tutmak, güçlü ve zayıf yönlerini gözden geçirmek, kendini olduğu haliyle kabullenmek, kendimize ara ara ne hissediyorum ve ne istiyorum diye sormak, iyi hissettiğinde neler yaparsın ?, Kötü hissettiğinde neler yaparsın ? sorularını gözden geçirmek. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)