Çocuk Yetiştirirken Neleri Gözden Kaçırıyoruz?

Yazar Tuğçe ErtekinPsikolog • 22 Haziran 2020 • Yorumlar:

Anne babaların birçoğu çocuklarını sevdiklerini sık sık dile getiriyorlar ama bunu yaparken çocuğun sevgi ihtiyacının sözcüklerle karşılanamayacağını çoğu zaman göz ardı ediyorlar. Elbette sevdiklerini dile getirmeleri yanlış bir davranış değil ama bu durum devamlı sözde kaldığında eyleme dökülmediğinde çocuk için yeterli olmuyor.

Çocukların neleri yapıp neleri yapamayacakları her bir yaş dönemine göre değişiklik gösterir. Bu konuda anne ve babanın çocuklarını yönlendirmeleri gerekir. Son yıllarda anne ve babalarda çocuklarının özgüvenlerinin gelişmesi adı altında çocuklara sınırsız bir özgürlük veriyor. Daha sonra çocuklar çocuk oldukları için ve doğru bir yönlendirme yapılmadığı için farklı yollara sapabiliyorlar ya da anne ve baba özellikle çocukları ergenlik dönemine geldiğinde nerede yanlış yaptıklarını daha çok sorgulamaya başlıyor. Çocuklarının ihtiyacı olan sınırları gereğinden fazla gevşek bırakan anne ve baba genellikle otorite olmayı öğrenememiş anne ve babadır. Çocuklarına gerekli sınırı koyamayan anne ve babanın bir kısmı da katı baskı altında yetişmiş anne ve babadır. Sınırların katı ve dar olması da çocuğun gerekli yönlendirmelerden eksik kalmasına neden olur. Çocuklara konulan kural ve sınırlamaların (elbette bu kural ve sınırlar mantıklı, yerinde ve katı olmamak kaydıyla) devam ettirilebilmesi için anne ve babanın da tutarlı davranması gerekir.

İyi anne baba kendisinin ve başkalarının haklarına saygılı olan ve bunu da çocuğuna aşılayabilen anne babadır. Anne ve baba hayatın zorlukları karşısında mücadele ederek bu durumu çocuklarına da gösterebilmelidir.

Çocuk eğitimi konusunda çocuğa hiç ceza verilmemesi ya da engellenmemesi çoğu zaman yanlış yorumlanmaktadır. Aşırı bir hoşgörü ve disiplinsizlik çocukların toplum içerinde bencil ve tutarsız davranışlarda bulunmasına sebep olmaktadır. Çocuklarını anne ve babadan daha iyi kimse tanıyamayacağımızı düşündüğümüzde elbette konulacak kurallar ve sınırlar çocuktan çocuğa değişiklik gösterecektir. Çocukların kendine özgü bir dünyaları olduğunu kabul etmeliyiz ve disiplinli anne baba olmalıyız diyerek sahip olduğu hakları da ellerinden almamalıyız. Sınırsız bir özgürlük vermek iyi bir anne baba olmak demek değildir, çocuğunuzu sizden kimse daha iyi tanıyamayacağından onu yetiştirirken de iyi bir yönlendirici olmanız gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)