Çocuklarda Ateş

Vücut ısısının normalin üzerine çıkmasına ATEŞ denir. Ateş, vücudun normal savunma mekanizmasıdır. Ateş bir belirtidir hastalık değildir. Ateşe sebep olan hastalık devam ettiği sürece devam edebilir. Çocuğun genel durumu ateşten daha önemlidir. Ateşe enfeksiyonlar, aşılama, sıvı kaybı, yüksek çevre ısısı, sıcak çarpması, diğer romatolojik, onkolojik, nörolojik hastalıklar sebep olabilir.

Koltuk altından ölçülen 36.5-37 derece ısı normal kabul edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 derece arası çok hafif ateş, 38-38.5 derece arası orta derecede yüksek ateş, 38.5 derece üzeri yüksek ateş , 40 derece ‘ nin üstü çok yüksek ateştir. Ateşin yükselmesi sırasında titreme, el ve ayaklarda soğuma, vücutta üşüme hissi, sayıklama, halüsinasyonlar olabilir. Ateş dereceyle koltuk altından veya kulaktan ölçülebilir. Kulak ölçümü koltuk altına göre yaklaşık 0.5 derece kadar yüksek çıkabilir. Hafif ateşlerde çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmeli, ılık pansuman yapılmalıdır. Alkol ve sirke ateş düşürmek için kullanılmamalıdır. Ateş düşmüyor artıyorsa çocuğunuzun yaşı ve kilosuna göre doktorunuzun önerdiği sadece antipiretik içeren ilaçlardan verebilirsiniz. Ateş düşürücüler uygun dozlarda ve uygun aralıklarla kullanılmalıdır.

Ateş 6 ay – 6 yaş arası çocuklarda havaleye yol açabilmektedir. 2 yaş altı özellikle de 3 aydan küçük bebeklerde ateş ciddi (enfeksiyon) belirtisi olabilir. Küçük bebeklerde ateşi düşürmek için uygun ilaç verildikten sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ateşle beraber ciltte döküntüler oluşuyorsa, zor ve sık nefes alıyorsa, ateş düşmesine rağmen huzursuzluğu sürüyorsa, öksürük, hırıltı, devamlı kusma, sık ishal, beslenme güçlüğü, kulak ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı varsa çocuğunuz 2 yaşından küçükse 24 saatten fazla, 2 yaşın üzerinde ise 3 günden uzun süre ateşi devam ediyorsa çocuk doktorunuza başvurmalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sabahat Derici Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Sabahat Derici

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al