Menenjit Meningokok Menenjit ve Korunma

Beyin ve omuriliği çevreleyen zararların iltihaplanmasına menenjit hastalığı denir.

Bakteriler virüsler mantar parazitler bu hastalığa sebep olabilir.

Bu hastalığa yol açan başlıca bakteriler H. influenza, pnömokok ve meningokoklardır. Menenjit sıklığı mevsimlere göre de değişir. H. influenza menenjiti başlıca sonbahar ve kış aylarında pnömokok ve meningokok menenjiti ise kıs ve erken ilkbaharda görülür. Menenjit her yaşta görülmekle birlikte yeni doğanlar ve 1 yaşından küçük çocuklarda risk oldukça yüksektir.

Ülkemizde H. influenza ve pnömokok aşısı rutin uygulamaya girdiken sonra pnömokok aşısı ve H. İnfluenza ya bağlı menenjit önemli ölçüde azalmıştır. Ve meningokok enfeksiyonları menenjitin en önemli sebebi olmuştur. Menengokok enfeksiyonu tıbbi tedavide yaşanan gelişmelere rağmen sağlıklı çocuk ve ergenlerde ölümcül hastalığa neden olabilmektedir. Meningokok bakterisinin yapısı gereği A,B,C,W-135 VE Y insanlardaki enfeksiyonların çoğundan sorumludur.

Menengokoklar damlacık yoluyla veya ortak bardağı kullanmak, öpmek gibi solunum yolu sekresyonlar ile bulaşır. Viral solunum yolu enfeksiyonları ( influenza vb.) sigara dumanına maruz kalma ,yurtta kalma gibi durumlar hastalık riskini arttırmaktadır.

Meningokok hastalığı en sık 1 yaş altı bebekler de görülmektedir.

Başlangıçta boğaz ağrısı, ateş, kas ağrısı halsizlik, kusma, ishal gibi diğer bakteri ve virüslerin yol açtığı hastalıkları taklit edebilir. Bu sebeple de tanı konması gecikebilmektedir. Soğuk el ve ayaklar, anormal deri rengi de erken belirtilerdendir. Hastaların yaşı küçüldükçe semptomlarda özgüllüğünü kaybeder. Küçük çocuklarda ateş emmede azalma, huzursuzluk, çevreyle ilgisizlik gibi silik bulgular olabilir. Daha büyük çocuklarda baş ağrısı , bilinç değişikliği ,ışığa hassasiyet, kusma gibi klasik menenjit bulguları vardır. Hastalık erken dönemde gastroenterit, solunum yolu enfeksiyonları, boyun enfeksiyonları ile karışabilmektedir. Meningokok menenjitinde peteşi ve purpura dediğimiz tipik deri döküntüsü  saatler içinde gelişebilir ve hipotansiyon /böbrek üstü bezlerinde kanama böbrek yetmezliği ve komaya kadar ilerlemektedir. Ülkemizde görülen bakteriyel menenjit vakalarının %90 meningokok kaynaklıdır. Meningokok menenjiti görülen her 10 kişiden birinin hayatını kaybetmesiyle her 10 kişiden 3’ünün kalıcı sakatlığıyla sonuçlanıyor. Sağırlık menenjitin en önemli nörolojik şeklidir.

Bunun dışında uzuv kaybı (kangrene bağlı) konuşma bozukluğu öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sakatlıklar görülebilir.

Meningokok aşısı henüz ülkemizde rutin aşılama programında yer almamaktadır

B tipine karşı aşıda ülkemizde kasım 2018 tarihi ile ruhsat alıp uygulamaya başlanmıştır. Aşı 2. Aydan itibaren uygulanabilir. İlk dozu yapma yaşına göre farklı doz ve pozoloji uygulanmaktadır. 2 yaşından sonrada en az 2 ay ara ile 2 doz uygulanmaktadır.

    Sağlıklı günlerde görüşmek dileklerimizle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sabahat Derici Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Sabahat Derici

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al