Çocuklarda Diş Gıcırdatma Alışkanlığı Zararlı Mı?

Çocuklarda diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlıkları yaygın görülür. İlk süt dişlerinin çıkması ile birlikte bebekler dişlerini gıcırdatmaya başlar ancak bu durum bebeğin dişlerini tanıma sürecidir ve gün içerisinde aralıklarla tekrar etmesi normaldir.

Ancak çocuklarda genellikle tüm süt dişlerinin tamamlandığı 3 yaş ve sonraki yaşlarda gece uyku sırasında bilinçsiz olarak diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlığı gelişebilir. Bu alışkanlıkların birden fazla nedeni olabilir:

 

  • Çocuklar ellerini sıklıkla ağızlarına ve dişlerine temas ettirir pek çok bakteri ve parazitin ağız ortamına ulaşmasını sağlayabilirler. Aynı zamanda iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketimi de parazitlerin çocuklara geömesine neden olabilir. Gece boyunca aktif hale gelen parazitler çocuklarda salya akışı ve diş gıcırdatma şeklinde belirti verebilir. Bu durumda parazit tedavisi ile alışkanlıkların kaybolması beklenir.

  • Çocuklar sosyal hayatlarında meydana gelen değişimlerle birlikte (yeni bir kardeşinin olması, okula başlamak, sınıfının değişmesi, boşanma süreçleri gibi) hissettikleri kaygı nedeniyle ya da daha içe dönük mizaca sahip çocuk ve yetişkinler gece derin (REM) uyku döneminde diş gıcırdatmaya ya da diş sıkmaya başlayabilir. Böyle bir değişim sürecinde çocuğun korkularının giderilmesi ve pedagojik destek alması kaygıları yok edebilir.

  • Eğer ailede diş sıkan anne-baba ya da kardeşler varsa çocuk aynı sosyal ortam içerisinde bulunduğu için bu alışkanlığı kazanabilir.

 

Bu alışkanlıkların dişlerde kırılmalar ve çatlaklar oluşturmadan devam etmesi durumunda çene gelişimini olumsuz etkilemez. Ancak eğer dişlerde normalden hızlı aşınmalar meydana geliyorsa ya da kırılmalar oluşuyorsa dişlere gelen aşırı kuvvetin önlenmesi amacı ile gece plağı kullanılması gerekir. Bu konuda çocuk diş hekiminize danışarak çocuğunuz için gerekli tedaviyi öğrenebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Tekpınar Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)