Hangi Diş Macununu Kullanalım?

Hastamalarımızın bizlere en sık sorduğu soruların başında hangi diş macununu tavsiye edersiniz? gelir. Cevabım da genellikle aynıdır aslında: FLORLU diş macunu kullanın.

Bu yazıda diş macunu kullanımı konusundaki tavsiyelerimiz çeşitlendirmek ve macun seçerken dikkat etmeniz gereken farklardan bahsetmek istiyorum.

Bir diş hekimi olarak çocuk ve yetişkinler için tavsiye edeceğimiz macunların belirli özellikleri var; yeterli oranda flor içermesi, aşındırıcı patiküller içermemesi, mümkün olduğunca az köpürmesi ve FDI (Dünya Diş Hekimleri Birliği) onaylı olması.

 

Şimdi bu özellikleri biraz daha açıklayıcı olarak ifade edelim: 

 

. Diş Macunu Yeterli Oranda Flor İçermelidir: Çocuklar için 6 aydan itibaren florlu diş macunu kullanılabilir. 6ay-2 yaş için 500 ppm flor içeren diş macunları tercih edilmelidir. 2-6 yaş için 1000ppm ve 6 yaş üzerindeki çocuk ve yetişkinler için 1450 ppm flor içeren macunları tercih edin. 

 

Neden farklı flor içerikleri var? Çünkü dişlerde çürük oluşumunu önleyecek miktarda ancak aynı zamanda çocuklar için zararsız miktarda flor içermesi gerekiyor diş macununun. Bu nedenle farklı yaş grupları için farklı miktarda flor içeren diş macunları mevcut. 

 

. Aşındırıcı Partiküller İçermemelidir: Özellikle beyazlatma vaadi sunan diş macunlarının içerisinde aşındırıcı partiküller yer alır. Ancak dişlerimizde oluşan aşınmalar ilk anda daha beyaz bir görünüm sağlamasına rağmen uzun dönemde dişlerde aşınma nedeniyle oluşan boşluklara çay, kahve ve boyayıcı gıdaların yerleşmesi nedeniyle daha fazla lekelenmeye neden olur. Ciddi hassasiyet sorunları yaşanmasına da neden olabileceği için eğer diş macunu seçerken beyazlatıcı yazan ürünleri almak istiyorsanız üzerinde “AŞINDIRICI İÇERMEZ” yazısı bulunmasına dikkat edin. Eğer dişlerinizin daha beyaz olmasını istiyorsanız bunu lütfen diş hekiminiz ile paylaşın. Günümüzde dişlerde hassasiyet oluşmayan diş beyazlatma yöntemleri uygulanmaktadır.

 

. Diş Macunu Neden Az köpürmelidir? Diş macunların çok köpürmesi temizleyici özelliklerini azaltıyor bu nedenle az köpüren macunları seçmenizi tavsiye ediyorum. 

 

. Diş Macunu için Onay mı Gerekiyor? Üretilen tüm ürünlerin ve gıdaların tüketiciler için zararlı olmadığını kanıtlamak için (ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından) ürünlerin onaylandığı çeşitli kurumlar bulunmaktadır. FDI (Dünya Diş Hekimleri Birliği) diş macunu onay alması gereken bir kurum ve eğer kullandığınız diş macunu FDI onaylı değil ise içeriğinin zararlı olup olmadığını kontrol etmek mümkün olamaz.  İşte bu nedenle organik içeriğe sahip olduğunu iddia eden her macunu kullanamayız. Unutmayın ki flor içermesi macunu zararlı yapmaz. Aksine florsuz bir diş macunu diş çürüğüne karşı sizi KORUMAZ. 

 

Peki hangi macunu öneriyoruz? Bu konudaki tavsiyelerimiz markalardan bağımsızdır unutmayın. Son yıllarda çürük önleyici içerikler çeşitlendi bu nedenle önerilerimiz de arttı. Örneğin ksilitol (xylitol) çürük önleyici bir şeker alkolüdür ve özellikle sakızlarda kullanılmaktadır. Artık ksilitollü macunları marketlerde görmek mümkün. Ancak dikkat ederseniz pek çok ksilitollü macun flor içermiyor bu nedenle tercihiniz öncelikle flordan yana olmalıdır. Ayrıca güncel çalışmalar arjininin flor ile birlikte çürük önleyici etkisinin arttığını gösteriyor. Genel sağlık için de çok sayıda faydası bulunan arjinin diş macunlarında da kullanılmaya başlamıştır. Bu nedenle flor ve arjinin içeren macunları kullanmanız çürük ile savaşımızda elimizi güçlendiriyor. Bu macunları ülkemizde de bulabilirsiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Tekpınar Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)