Çocuklarda Erken Diş Kaybı

Çocukların mutlu ve sağlıklı bir gülüşe sahip olarak büyümeleri, anne babalar için çok önemlidir. Süt dişlerinin çocuklar büyürken düşmesi tamamen doğal bir durum olmakla beraber, süt dişlerinin düşme zamanlarından çok önce kaybedilmesinin ağız sağlığına zararlı etkileri bulunmaktadır. Süt dişlerinin erişkinliğe geçişteki önemini öğrenmek ve çocuğunuzun dişlerinin erken kaybının önüne geçmek için bu yazıyı okumak size faydalı olacaktır.

Süt dişleri neden önemlidir?

Çocuğunuzun bir ömür boyu sürecek iyi bir ağız sağlığına sahip olması için, süt dişlerinin sağlıklı olduğundan ve kendiliğinden doğal olarak düştüğünden emin olmalısınız. Süt dişleri doğru bir şekilde çiğnemek ve konuşmak gibi önemli beceriler için gereklidir.

Süt dişleri, altlarından gelen kalıcı dişlerin itmesi ve köklerinin giderek erimesi ile kendiliğinden doğal olarak düşme eğilimindedirler. Bu süreç yaklaşık olarak birkaç hafta içinde gerçekleşmektedir. Yaygın olarak çocuklar 6 yaş civarında süt dişlerini değiştirmeye başlarlar ve bu durum yaklaşık 12 yaşına kadar devam eder.

Çocuğunuzun gelecek olan kalıcı dişleri için yeterli yeri tutmaları açısından süt dişlerini ağızda sağlıklı bir şekilde tutmak gereklidir. Henüz alttaki kalıcı diş sürmeden, erken dönemde süt dişi kaybedildiğinde yerinde bir boşluk kalmaktadır. Bu durumda çocuk diş hekimi ile görüşülüp bu boşluğu korumak için tedavi gereksinimi hakkında bilgi almak önemlidir.

Çocuklar düşmesi gerekenden erken zamanda neden dişlerini kaybederler?

Çocukluk döneminde sokakta topla oynarken ya da bir bisiklet kazasında darbe sonucu dişler kaybedilebilmektedir. Eğer çocuğunuz ideal bir ağız sağlığına sahip değilse, diş çürüğüne bağlı olarak da dişler kaybedilebilmektedir. Diş hekiminizin boşluğa komşu olan dişlerin bu bölgeye kayarak eğilmesini önlemek amacı ile yer tutucu yapması gerekebilir.

Süt dişlerinin ağızda geçici olmalarına rağmen, çocukların gelecekteki ağız sağlığında rol oynadıkları unutulmamalıdır. Çocuk diş hekimi uzmanlarının yardımıyla çocukların gülüşünü parlak ve sağlıklı tutmak mümkündür. Çocuğunuza tecrübelerinizi aktarmak ve evde iyi ağız hijyeni alışkanlıkları kazandırmak, onu diş çürüklerinden ve erken diş kayıplarından koruyacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yelda Kasımoğlu Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)