Çocuklarda Kabızlık ve İşeme Bozukluğu Arasındaki İlişki

Yazar Mehmet Şerif ArslanÇocuk Cerrahı • 17 Aralık 2018 • Yorumlar:

Kabızlık nedir?

Kabızlık, çocuklarda çok sık görülmekle beraber ailelerin gözünden kaçan bir durumdur. Karın ağrısı, iştahsızlık, gelişme geriliği, gaita yapmada zorlanma, ağrılı defakasyon (gaita yapma), sert gaita yapma, popoda ağrı veya kanama  şikayetleriyle hekime başvuru sıktır.

Kabızlık en sık hangi dönemde görülür?

Bebeklerde anne sütünden ek gıdaya geçişte ve 2-4 yaş aralığında tuvalet eğitiminden sonra kabızlık sık olmakla beraber her yaş grubunda görülebilinen kronik (uzun süre devam eden) bir süreçtir.

Kabızlık ve işeme bozukluğu beraber görülür mü?

İşeme bozuklukları ve kronik fonksiyonel kabızlık arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Kabızlık ile çocuk cerrahlarına başvuran hastaların şikayetleri irdelendiğinde tabloya işeme bozukluklarının da eşlik ettiği görülmektedir. Kabız hastaların çoğunda; gaita ile devamlı dolu olan  kalın bağırsak mesaneye bası yaparak, mesanenin dolma ve boşalma fonksiyonlarını bozabilir. Klinik olarak çocuklarda gündüz damlatma tarzında idrar kaçırma, ani işeme ihtiyacı ve idrar yolu enfeksiyonları gibi tablolara yol açtığı bilinen bir durumdur.

Kabızlık ve işeme bozukluğu beraberliğinde nasıl bir klinik işe karşılaşırız?

    Kronik fonksiyonel kabızlık ve işeme bozuklukları birbirlerinin etiyolojisinde (neden-sebep) yakın bir ilişkiye sahiptirler. Hastada iki klinik şikayet mevcut ise uzun bir tedavi sürecine gereksinim duyulur. İşeme bozukluğu olan hastalarında başvuru yakınmaları gündüz idrar kaçırma, ani sıkışma hissi, küçük miktarlarda sık sık işeme, yatak ıslatma ve idrar yolu infeksiyonudur. İşeme bozukluğu olan çocukların %90’ında aynı zamanda kronik fonksiyonel kabızlık eşlik eder.

Kabızlık Tanısı nasıl konur?

    Anamnez, fizik muayene, direkt grafi ayırıcı tanı için USG yeterlidir.

Kabızlık tedavi edilirse işeme bozuklukları da düzelir mi?

    Kronik fonksiyonel kabızlık tedavisinin işeme bozukluklarınında düzeldiğini gösteren çalışmalar literatürde mevcuttur.

Kabızlık ve işeme bozukluğu olan çocuğuma hekim ilaç tedavisi verdi. Bu tedavi yeterli olurmu?

    Verilen ilaç tedavisi şikayetleri geçici olarak düzeltebilir. Varolan problemler yanlış öğrenilen bir davranış bozukluğu, beslenme problemi sonucunda ortaya çıktığından ve de aynı zamanda kronik (süregelen) bir süreç olduğundan tedavi ve takip süresi 3 ay-1 yıl arasında değişmektedir. Hastaya ilaç tedavisi yanında mutlaka doğru tuvalet eğitimi verilmelidir. Çocuklarda; zorlanmadan ağrısız bir tarzda tuvalet ihtiyacını günlük en az bir defa yapmaları amaçlanmalıdır.

Sonuç

Çocukluk yaş grubunda kabızlık doğru bir şekilde tedavi edilmezse, ömür boyu sürebilecek bağırsak ve üriner problemlere yol açabileceğini bilmemiz önemlidir. Bundan dolayı bağırsak ve üriner sistem sağlığı için çocuklarımızın kabız kalmamaları düzenli tuvalete gitmeleri sağlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)