Çocuklarda Mahremiyet

Yazar Cansel Bayram • 7 Eylül 2023 • Yorumlar:

Değerli Ebeveynlerimiz,

Çocuğunuz büyüdükçe bedenini tanımaya, merak etmeye başlar. Fiziksel farkındalık mahremiyet konusunu da beraberinde getirir. Mahremiyet, cinsel bilgi ve çocuğun özel bölgelerini öğrenmesinin yanı sıra çocuğun eşyaları, fotoğrafları, duygu ve düşünceleri gibi ona ait olan ve başkalarıyla paylaşmak istemediği şeyleri de kapsar.

Mahremiyet eğitimi özellikle 0-6 yaş arasında aile içerisinde edinilen bir eğitimdir. Çocuk özellikle tuvalet eğitimi için hazır oluş belirtileri gösterdiğinde mahremiyet eğitimine de hazır hale gelmektedir. Örneğin kakası gelen çocuğun perde arkasına ya da koltuğun yanına çömelerek yapması mahremiyet ve kendini saklama ihtiyacı duyduğunun göstergesidir.

3 yaş ve sonrası mahremiyet eğitiminin uygulamalı ve sözel olarak açıkça verildiği dönem olsa da mahremiyet bilinci yukarıdaki örnekte olduğu gibi daha erken dönemlerde gelişmektedir.

Peki ebeveynler olarak neler yapabiliriz?

*Çocuklar ‘’Ben nereden geldim?’’, ‘’Kardeşim nasıl oldu?’’, ‘’Benim ve kardeşimin cinsel organı neden farklı?’’ gibi sorular sorabilir. Bu sorular yanıtlanırken ‘’Ayıp! Sen daha çok küçüksün’’ gibi çocuğun utanarak geri çekilmesine sebep olacak cümleler söylemekten kaçınılmalıdır.

*Cevabını bilmediğimiz sorular karşısında ‘’Bu sorunun cevabını senin anlayabileceğin şekilde nasıl açıklayabilirim şuan bilmiyorum. Biraz düşünüp seninle yarın paylaşacağım.’’ şeklinde net ve gerçek bilgi verilmeli, söz verilen süre içinde mutlaka açıklama yapılmalıdır.

*Doğru rol model olunmalıdır. Çocuk aileyi banyoda, tuvalette izlememelidir. Ebeveynler çocuğun yanında giyinip soyunmamalıdır. Kapalı kapıları açarken kapıyı çalması gerektiği öğretilmelidir. Çocuğun mahrem alanına, odasına girerken saygı gösterilmelidir. Bu noktada kapı açık bile olsa tıklatıp içeriye girebilir miyim diye sormak faydalı olacaktır. Böylece çocuklar hem kendi özel alanını korumayı hem de başkalarının özel alanlarına saygı duymayı öğrenirler.

*Öpmek ve öpülmek çocuğun istek ve izni ile olmalıdır. Çocuğa ‘’Haydi amcanı öp, İzin ver de öpsünler seni’’ gibi baskı yapılmamalıdır. Çocuk hoşlanmadığı şekillerde sevilmemeli, öpülmemelidir.

*Çocuğa hoşlanmadığı bir dokunuşta ‘’HAYIR’’ istemiyorum demesi öğretilmelidir.

*Çocuklara özel bölgeleri ve özel bölgelerini kimlerin görebileceği, güvenilir yetişkinlerin kimler olduğu öğretilmelidir. Bunu yaparken resimlerden ve oyuncak bebeklerden faydalanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cansel Bayram Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)