Çocuklarda Ne zaman Boy Kısalığı Düşünülmelidir, Araştırılmalıdır?

Boy Kısalığı, çocuğun boyunun yaş ve cinsiyetine göre kısa olmasıdır. Aynı yaş ve cinsiyette 100 çocuk alındığında en kısa olan 3 çocuk, boy kısalığı olarak tanımlanır. Ancak en kısa olan bu 3 çocukta önemli bir hastalık olacağı anlamına gelmez. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada kısa olan bu çocuklar arasında ancak %20’sinde tıbbi bir problem saptanmıştır.

Yenidoğandan ergenliğe kadar her sağlıklı çocuğun, doktor muayenesi esnasında boyu ve vücut ağırlığı ölçülmelidir. Çocuklar yaşına ve cinsine uygun olarak büyümelidirler. Çünkü çocuklarda büyüme, sağlıklı olmanın bir göstergesidir.

Bebekler, genetik olarak belirlenen boy durumlarına ancak 2 yaş civarında ulaşmaktadırlar. 2 yaşına kadar büyümede, özellikle doğum özellikleri ve beslenme durumu önemli rol oynamaktadır. Bebekler ortalama olarak ilk yaş 25 cm, 1-2 yaş arasında 10 cm ve 2-3 yaş arasında 7 cm uzamaktadırlar. 2-3 yaşından sonra ortalama olarak yıllık 5-6 cm boy uzaması olmaktadır ve anne ve babasından aldıkları genetik yapıya uygun büyüme göstermektedirler. Ergenlikte de kızlar ortalama 20-25 cm ve erkekler 25-30 cm uzayarak büyümeleri tamamlanmaktadır. 

Çocukların yaşına uygun boy uzaması göstermemesi en önemli ipucudur. Bu nedenle çocuklar boy uzaması acısından mutlaka takip edilmelidirler. Eğer yaşına uygun olarak boy uzaması olması olmayan her çocuk, mutlaka araştırılmalıdır.

Diğer önemli nokta, ne olursa olsun sınıfında yaşıtlarına göre olan her çocuk en azından geç kalmamak ve problem olmadığının ortaya konması acısından uzman hekimlerce kontrol edilmelidir.

Beslenme bozukluğu, gelişim problemi,  ishal ve kabızlık gibi bağırsak problemi, solunum problemleri, psikolojik problemleri ve iskelet gelişim bozukluğu olan çocuklar da mutlaka en erken zamanda kontrol edilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ediz Yeşilkaya Çocuk Endokrinolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)