Çocuklarda Omurga Sorunları

Yazar Ali Fuat Karataş • 23 Mart 2023 • Yorumlar:

Çocuklarda omurga sorunları Ankara, doğuştan veya gelişimsel sebeplerden ortaya çıkabilen ve gerektiği gibi tedavi edilmediklerinde çocuğun tüm yaşamını olumsuz etkileyebilen deformitelerdir. Bu problemler omurgayı meydana getiren dokuların yapısıyla veya bu dokuların hizalanmalarıyla (pozisyonlarıyla) ilgili olabilmektedir. Omurga deformitesi olarak da bilinen omurga sorunları zamanında ve gerektiği şekilde tedavi edilmelidir. Aksi takdirde bireyin gelişimi ve duruşuyla ilgili problemler meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde tedavi edilmeyen bazı omurga deformiteleri bireyin akciğer ve kalp gibi önemli organlarıyla ilgili sorunlara da yol açabilmektedir. Bu omurga deformitelerinin arasında skolyoz ve kifoz gibi hastalıklar bulunmaktadır. Bahsi geçen hastalıklar pediatrik ortopedi kapsamında gerçekleştirilen özel tedaviler ile ortadan kaldırılabilmektedir. Böylece bireyin sağlıklı ve işlevsel bir omurgaya sahip olması sağlanabilmektedir.

Çocuklarda Omurga Sorunları Nedir?

Çocuklarda omurga sorunları, çocukların günlük yaşamlarını, gelişimlerini, genel sağlıklarını ve fiziksel görünüşlerini etkileyebilen ciddi rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar arasında skolyoz ve kifoz (kamburluk) gibi omurga problemleri yer almaktadır. Omurga sorunları özellikle de erken yaşlarda gerçekleşen, ideal tedaviler ile büyük oranda ortadan kaldırılabilmektedir. Böylece birey ideal bir duruşa ve sağlıklı bir omurgaya sahip olabilmektedir. Çocuklarda omurga sorunları, pediatrik ortopedi doktorları tarafından gerçekleştirilen tanılama uygulamalarıyla teşhis edilebilir. Aynı şekilde hastanın ihtiyaçlarına, taleplerine ve genel sağlığına uygun tedavilerle ortadan kaldırılabilirler. Omurga deformitelerinde erken tedavi çok önemli olduğu için çocuklarının omurgasında veya duruşunda bir problem olduğundan şüphelenen ebeveynlere en yakın zamanda bir hekim ile görüşmeleri tavsiye edilir.

Omurga Deformitesi Nedir?

Omurga deformitesi, omurganın yerleşimi veya şekliyle ilgili problemlerdir. Omurgada meydana gelen eğrilikler, kamburluk ve benzer durumlar yaygın omurga deformiteleridir. Omurga deformiteleri, bireylerin duruşunu olumsuz etkileyebilir ve hatta bazı hayati organların gerektiği gibi çalışmalarını engelleyebilir. Bu yüzden en yakın zamanda tedavi edilmeleri önerilir.

Çocuklarda Omurga Sorunları Neden Olur?

Omurga deformitelerinin belirli bir nedeni olmak zorunda değildir. Bazı durumlarda genetik etmenler, bazı durumlarda ise gelişimsel faktörler bu sorunların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Mesela anne karnındayken yaşanan bazı sorunlar çocuklarda omurga deformitesi görülmesine neden olabilmektedir. Aynı şekilde doğum sırasında veya doğum sonrasında deneyimlenen fiziksel travmalar da omurga deformitelerine yol açabilmektedir.

Çocuklarda Omurga Deformitesi Türleri Nelerdir?

Omurga deformiteleri arasında en sık rastlanılanları şunlardır:

  • Kifoz:Halk arasında kamburluk olarak bilinen bu rahatsızlık, omurganın öne doğru eğilmesiyle meydana gelir ve skolyozdan daha tehlikelidir.
  • Skolyoz:Skolyoz, omurga eğriliği olarak bilinen rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin omurgası, sağa veya sola doğru eğik bir pozisyona sahiptir. Bu eğikliğin derecesi 10’dan fazla ise hafif skolyoz, 20’den fazla ise orta dereceli skolyoz ve 40 dereceden fazla ise şiddetli skolyozdan söz edilebilir.
  • Omurga Kayması:Omurga kayması, omurgayı meydana getiren omurların öne doğru hareket etmesi ile meydana gelen tehlikeli rahatsızlıktır.
  • Lordoz:Lordoz, bel bölgesindeki eğriliğin doğal kabul edilen miktardan daha fazla olmasıyla karakterize olan bir omurga deformitesidir.

Omurga deformitesi türleri bu şekilde sıralanabilir.

Çocuklarda Omurga Sorunu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Çocuklarda omurga sorunu tedavisinin süresi, tercih edilen tedavinin türüne göre değişebilir. Aynı şekilde omurga sorunun tipi ve ilerleme derecesi de tedavinin süresi üzerinde etkiye sahiptir. Doktorunuz omurga sorunu tedavisinin süresi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

Çocuklarda Omurga Deformitesi Tedavisi Nasıl Olur?

Omurga deformitelerini tedavi etmek amacıyla farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu uygulamalar arasında ilk tercih edileni genelde düzenli doktor muayeneleridir. Ancak deformitenin derecesi fazla ise fizik tedavi ve ilaç tedavisi gibi seçenekler tercih edilebilir. Eğer bu gibi uygulamalar da deformiteyi ortadan kaldırmaya veya yavaşlatmaya yeterli gelmediyse cerrahi tedavilere başvurulur. Cerrahi tedaviler sayesinde omurga deformitesinden kurtulanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Fuat Karataş Ortopedi Ve Travmatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)