Çocuklarda Sünnet

Yazar Levent CeyhanÇocuk Cerrahı • 29 Nisan 2019 • Yorumlar:

Sünnet ülkemizde geleneksel olarak uygulanan cerrahi bir işlemdir. Sünnet derisinin darlığı (fimozis ) ve sık idrar yolları enfeksiyonu geçirme dışında sünnet isteğe bağlı olarak yapılmaktadır.

Sünnet ne zaman yapılmalıdır?

Sünnetin yapılma yaşı ile ilgili olarak belirlenmiş bir fikir birliği yoktur. Ancak sıklıkla sünnet yeni doğan dönemini geçiren bir ayını geçen ve bir yaşına kadar ve sonrasında ise yedi yaşından sonra yapılmasını tavsiye edilmesine rağmen ülkemizde hemen hemen her yaşta sünnet yapılabilmektedir .

Yeni doğan sünneti yapılmalı mı ?

Yeni doğan sünneti   çocuk cerrahisi  tarafından önerilmemektedir.   Bebek bir ayını geçtikten sonra  sünnet yapılmasında sakınca yoktur.

Bir yaşına kadar sünnet  yaptıralım mı?

Bir aydan, bir yaşına  kadar bebekler ve çocuklar  sünnet yaptırılmasında sakınca  yoktur.

Sünnet  kim tarafından  yapılmalıdır ?

Sünnet   konusunda  uzman bir Çocuk  Cerrahisi Uzmanı  tarafından yapılması  mutlaka gereklidir.

Fıtık  ve inmemiş  testis ile birlikte sünnet  yapılmalı mı?

Kesinlikle evet.

Çocuğun  anestezi alması  sırasında ek bir  cerrahi işlem olan sünnetinde   beraberinde yapılması yaşama ihtimali  olan travmayı engelleyecektir.

Sünnette uygulanan  anestezi yöntemleri:

Lokal  anestezi  dediğimiz  pipinin bölgesel  olarak uyuşturulması işlemidir.   Genel  anestezi  yönteminde ise   sünnet olacak çocuk  Anestezi Uzmanı Dr. tarafından yaklaşık  15 dakika sürecek bir anestezi ile çocuğu  uyutmaktadır. Bu yöntemde sünnet öncesi ayrıntılı  bir hazırlık gerekmektedir.

Sünnet  sonrası  karşılaşılan  sorunlar nelerdir ?

Sünnette  en sık karşılaşılan  sorun KANAMAdır.

Enfeksiyondur.   

İyileşme sonrası  yapışıklıklar.

Sünnet   öncesinde   Anne ve Babaların  dikkat etmesi gereken  durumlar nedir?

Bebekler  bir ayını geçmişler ise   sünnet olabilme ayına girmiş  demektir ek bir rahatsızlık ve gereklilik  yok ise mutlaka konusunda özellikle sünnet konusunda  tecrübeli ve başarısı olan bir Çocuk Cerrahı Uzmanını   mutlaka tercih etmeleri gerekmektedir. Mutlaka uzmana götürüp  bir ön muayene ettirmeli ve bilgi almalıdır. Bu şekilde olan bir yaklaşım  gelecekteki muhtemel sorun ve rahatsızlıkların önüne geçecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)