Çocuklarda Tekrar Eden İdrar Yolu Enfeksiyonları

Yazar Mehmet TaşkıranÜrolog • 8 Kasım 2019 • Yorumlar:

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ayrıntılı tetkik ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Özellikle çocuk hastalarda mesanede kaçak olarak adlandırılan vezikoüreteral reflü (VUR), mesanenin küçük olması, böbrekten çıkan idrar kanal darlığı ( UPJ Darlığı ), böbrek taş hastalıkları, mesane taşı, omurga hasarı ve nörojenik mesane, hidrosefali, meningomyelosel, nöral tüp defekti gibi omurga omurilik sinir gelişim yetersiziliği, bağışıklık sisteminin zayıf olması, alt idrar kanallarının anatomik bozukluğu, kız çocuklarda vajen açıklığının kapalı olması, şeker hastalığı ( Tip I DM ), megaüreter,üreterosel, yenidoğan hidronefrozu, böbrek genişlemesi, at nalı böbrek, bir böbreğin küçük olması ve tek böbrekli olunması gibi birçok durum tekrar eden sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olduğu gibi erken teşhis edildiğinde her iki böbrek hasar gelişmeden kurtarılabilmektedir. Bu nedenlerle çok önemlidir.

Belirtileri nelerdir?

-İşerken yanma -Yüksek ateş - Kasıklarda ağrı -İdrar kaçırma -Karın ağrısı –Yan ağrıları -Halsizlik

Hangi tetkikler yapılmalı?

1-Öncelikle üroloji hekimi tarafından muayene edildikten sonra idrar analizi ve idrar kültürü steril ortamda bakılmalıdır.

2- Ultrasonografi ile böbrek, mesane ve üreterler değerlendirilmelidir.

3-Böbrek fonksiyonları açısından üre, kreatinin, kanda tuz oranı yani sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum , ürik asit , albümin, total protein düzeyleri görülmelidir.

4-Enfeksiyon derecesi açısından kanda hemogram, CRP, sedimentasyon, ateş yüksek olduğu dönemde kan kültürü de bakılması durumun ciddi takibini gerektiren durumlarda tedaviye yanıt açısından önemlidir.

Tedavi nasıl olmalı?

              Bu tetkikler yapıldıktan sonra kültür sonucuna göre antibiyotik tedavisi devam edilmeli veya değiştirilmelidir. Enfeksiyona sebep olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin; mesane taşı olan bir hastanın mesane taşı alınmalı, idrar kesesi küçük olan bir hastanın medikal ve cerrahi tedavilerle mesane kapasitesi arttırılmalı, idrar kanallarında darlık varsa kapalı yöntemle açılmalı, ek hastalıklar örneğin şeker hastalığı hızlı ve düzenli olarak tedavi edilmelidir. 

             Çocukluk döneminde tetkik ve tedavi edilmeyen tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonları erken dönemde böbrek hasarına sebep olup hastalarda böbreklerin kaybına sebep olduğu gibi, gelişme geriliği, diyalize ihtiyaç duyma, bazen erken çocuk ölümlerine sebep olabilmektedir. Bu nedenlerle tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ayrıntılı tetkik ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

            

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar