İdrar kültürünüzde bakteri üremesi saptanması her zaman idrar yolu enfeksiyonu olduğunuz anlamına gelmez.
İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, ani sıkışma, alt karın ağrısı gibi idrar yolu şikâyetleri veya ateş, titreme, böğür ağrısı gibi sistemik enfeksiyon belirtileri olmadığı hâlde idrar kültüründe belirli miktarda bakteri saptanmasına “asemptomatik bakteriüri” denir.
EAU 2026 Ürolojik Enfeksiyonlar Kılavuzu’na göre asemptomatik bakteriüri, çoğu zaman tedavi edilmesi gereken aktif bir enfeksiyon değil, idrar yollarındaki bakteriyel kolonizasyon durumudur. Hatta bazı kişilerde bu bakterilerin ortadan kaldırılması fayda sağlamadığı gibi koruyucu olabilecek bakteriyel kolonizasyonu bozabilir.
Hayır.
Şikâyeti olmayan bir hastada yalnızca idrar kültüründe bakteri ürediği için antibiyotik başlanması çoğu durumda gerekli değildir.
Gereksiz antibiyotik kullanımı, bakterilerin antibiyotiklere direnç geliştirmesine, ilaç yan etkilerine ve kişinin doğal mikrobiyal dengesinin bozulmasına yol açabilir. EAU kılavuzu da antibiyotiklerin gereksiz ve uygunsuz kullanımının antimikrobiyal direncin gelişimindeki önemini özellikle vurgulamaktadır.
EAU 2026’ya göre şikâyeti olmayan kişilerde asemptomatik bakteriürinin rutin olarak araştırılması ve tedavi edilmesi birçok grupta önerilmez.
Bunlar arasında risk faktörü olmayan kadınlar, iyi kontrollü diyabeti olan hastalar, menopoz sonrası kadınlar, bakım kurumlarında yaşayan yaşlılar, fonksiyonel veya rekonstrükte alt üriner sistemi bulunan hastalar, böbrek nakli yapılmış hastalar ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu bulunan kişiler yer almaktadır.
Üstelik tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu bulunan sağlıklı kadınlarda yapılan bir çalışmada, asemptomatik bakteriürinin antibiyotikle tedavi edilmesinin sonraki semptomatik enfeksiyon riskini artırabildiği gösterilmiştir. Yani bazı hastalarda “kültürü tamamen temizlemek” faydalı olmak yerine ters etki oluşturabilir.
Kalıcı mesane sondası, suprapubik kateter veya nefrostomi bulunan hastalarda asemptomatik bakteriüri oldukça sık görülür. Benzer durum DJ/üreteral stenti bulunan hastalarda da geçerlidir.
Hasta tamamen şikâyetsizse yalnızca kültürde bakteri ürediği için rutin antibiyotik tedavisi önerilmez.
Ancak nefrostomi veya üreteral stent değişimi gibi bazı girişimler öncesinde durum ayrıca değerlendirilmelidir; kılavuz bu işlemlerde asemptomatik bakteriürinin enfeksiyöz komplikasyon açısından risk oluşturabileceğini belirtiyor.
Burada iki önemli istisna vardır.
Gebelik: EAU 2026, gebelerde asemptomatik bakteriürinin araştırılmasını ve saptanması hâlinde tedavi edilmesini öneriyor. Ancak kılavuz, bu konudaki çalışmaların önemli bölümünün eski ve kanıt kalitesinin düşük olduğunu da özellikle belirtiyor.
İdrar yollarının mukozasını bozacak ürolojik girişimler: TUR, bazı endoskopik ameliyatlar ve üriner mukozayı ihlal eden girişimler öncesinde idrar kültürü alınmalı; asemptomatik bakteriüri varsa işlem öncesinde tedavi edilmelidir. Bu yaklaşım, ameliyat sonrası enfeksiyon, ateş ve sepsis riskini azaltmayı amaçlar.
Tek başına bakteri sayısı, hastanın aktif enfeksiyonu olduğunu göstermez.
EAU, asemptomatik bakteriüriyi üriner semptomu olmayan kişide orta akım idrar örneğinde ≥10⁵ CFU/mL bakteri üremesi olarak tanımlar; kadınlarda iki ardışık örnek, erkeklerde ise tek örnek tanım için kullanılır.
Dolayısıyla:
“100.000 bakteri üredi = mutlaka antibiyotik kullanmalıyım” doğru değildir.
Tedavi kararında kültür sonucundan önce hastanın şikâyetlerinin olup olmadığı ve klinik durumu önemlidir.
Genç erkeklerde asemptomatik bakteriüri daha nadirdir. Saptandığında kronik bakteriyel prostatit olasılığı da değerlendirilmelidir. EAU, erkeklerde prostat hastalıklarını araştırmak amacıyla klinik değerlendirme ve rektal muayeneyi öneriyor.
Ayrıca kültürde sürekli Proteus mirabilis gibi üreaz üreten bakteriler saptanıyorsa üriner sistem taşı açısından değerlendirme gerekebilir.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, sık idrara çıkma, ani sıkışma, yeni gelişen idrar kaçırma veya alt karında ağrı/baskı ortaya çıkarsa durum, semptomatik alt üriner sistem enfeksiyonu açısından yeniden değerlendirilmelidir.
Buna ateş, titreme, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı veya böğür/bel bölgesinde ağrı ve hassasiyet eklenmesi ise sistemik idrar yolu enfeksiyonunu düşündürebilir ve daha hızlı değerlendirme gerektirir. EAU 2026, bu lokal ve sistemik belirtileri birbirinden özellikle ayırmaktadır.
İdrar kültüründe bakteri bulunması, tek başına antibiyotik kullanma nedeni değildir.
Şikâyeti olmayan hastalarda gereksiz antibiyotik kullanımı çoğu zaman fayda sağlamaz ve antibiyotik direncini artırabilir.
Asemptomatik bakteriüride temel yaklaşım “pozitif kültürü tedavi etmek” değil, hangi hastanın gerçekten tedaviden fayda göreceğini belirlemektir.
Başlıca istisnalar gebelik ve üriner mukozayı ihlal edecek ürolojik girişimler öncesidir.
Doç. Dr. Serdar Yalçın
Üroloji Uzmanı – Bodrum / Muğla
EAU Guidelines on Urological Infections 2026 temel alınarak hazırlanmıştır. Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; kişisel tanı ve tedavi için hekim değerlendirmesi gereklidir.