Çocuklarda Uyku Bozuklukları

Yazar Gülseren ArslanÇocuk Nöroloji Uzmanı • 16 Haziran 2017 • Yorumlar:

Uyku, yaşam süresinin 1/3’ünün geçtiği, organizmada kendine özgü aktivitelerin oluştuğu bir süreçtir. Uyku, çevre ile algısal bağlantının kesilmesi ve çevreye cevapsızlıktır.

Uyku bozuklukları tüm yaş grupları arasında çok sık görülür. Sağlıklı çocuklar arasında görülme sıklığı %20-30 oranındadır. Uyku bozuklukları her yaşta kişinin günlük işlevselliğini, dikkat ve öğrenme becerilerini belirgin olarak bozabilen sorunlardır.

Üç şekilde görülebilir:

  1. Güçlükle uykuya dalarlar veya uykuyu başlatamazlar.
  2. Uykuyu devam ettirmede sorun yaşanır, uyku sırasında aşırı hareketlenmeler, huzursuzluk, ağlama, uykuda konuşma, bacak krampları gibi davranışlar sergiler.
  3. Uyku süresi veya verimi yetersizse gündüz uyuklamalar başlar.

Uyku bozuklukları nedenlerinin başında en sık solunum problemleri gelir. Erken doğan bebeklerde ve normal yeni doğanlarda 10 saniye ve daha üzerinde apne denilen soluk tutmalar görülebilir. İlk 3 ayda kesintisiz uyku dönemleri 3-4 saat iken 6. aydan itibaren özellikle gecelere doğru kayan 6 saatlik kesintisiz uykular başlar. 1 yaş civarında gündüz saatlerinde 2 kez uyunurken, 2 yaşa doğru, doğru gündüz uykusu 1 kereye iner.

  • Uyku Döngüsü Gelişim Basamakları

Çocuğun Yaşı                Beklenen Uyku

    Yenidoğan  Günde toplam12-16 saat uyur

 

      2-3 aylık

        4 aylık

 

         6 aylık

        10 aylık

       12 aylık

 

       2 yaş    10-12 saat uyur.

 

Büyük çocuklarda bademcik ve geniz eti, havayolu daralmasına, sonuçta gürültülü solunum ve horlamaya neden olacaktır. Böylece uyku sık sık kesintiye uğrar. Okul öncesi ve okul çağında daha çok kaygı, stres ve korkular uyku bozukluklarına yol açabilir.

  • Belirtiler Ne Zaman Ortaya Çıkar:
  1. Uykunun düzensizliği ile ilgili sorunlar ilk 3 yılda.
  2. Gece korkuları, kabuslar 3 yaş sonrasında
  3. Gece terörü, 5-12 yaşlar arasında
  4. Uyur gezerlik, 5-15 yaşları arasında görülür.

Uyku sorunlarının altında pek çok faktör yer alır. Gastroözofajiyal reflü, uyku apnesi, çeşitli akciğer sorunları, nörolojik problemlerin yanı sıra annedeki stres, gebelik dönemi depresyonu, aile içi sorunlar, zor mizaç, duygusal aşırı tepkisellik uyku sorunları ile ilişkilendirilebilir. Mevcut durmunun araştırılması ve ailenin bilgilendirilmesi tedavinin esasını teşkil eder.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)