Epileptik Nöbet

Yazar Gülseren ArslanÇocuk Nöroloji Uzmanı • 15 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Epileptik Nöbet

Epileptik nöbet, bir gurup beyin hücresinin ani anormal ve aşırı boşalımına bağlı olarak geçici bulgu ve şikayetlerin ortaya çıkmasıdır.

İlk kez hipokrat tarafından bir beyin hastalığıolarak düşünülen epilepsi ise, beynin epileptik nöbetler oluşmasına yatkınlığı ve bu durumun bilişsel, piskolojik ve sosyal sonuçlarının görülebileceği klinik bir tablodur. Epilepsi varlığından söz edebilmek için en az bir nöbetin geçirilmesi gerekir. Aynı zamanda en az bir nöbet geçirilmesine ek olarak beyinde gelecekte nöbet geçirme olasılığını artıran bir bozukluğun bulunmasıda temel kavramdır.

Epilepsi oldukça sık görülür. Çeşitli çalışmalarda toplumda görülme sıklığı birde 5-8 arasında bulunmuştur.görülme sıklığı bir yaşın altındaki çocuklarda fazladır. Vakaların % 30-35 ‘de belirli neden saptanabilmiştir. 15 yaş altında en sık nedenler doğumsal yapısal bozukluklar, travma ve oksijen azlığına bağlı gelişen beyin hasarlardır.

Epileptik nöbet geçiren birhastayı değerlendirirken ilk yapılması ilk yapılması gerekenlerden biri nöbetin tipini saptamaktır. Nöbetlerin sınıflandırılması uygun anti epileptik ilaç seçiminde çok önemlidir.

Epilepsi tanısı olan hastaların % 20’si epilepsi dışı nedenlere bağlıdır. Senkop (bayılma), kasılma nöbeti, tekrarlayıcı baş dönmeleri, tikler, öfke nöbetleri ve masturbasyon gibi durumların epilepsiden ayırt edilmesinde EEG önemlidir. Aynı hastada her iki durumunda olabileceği akılda tutulmalıdır.

Epilepsi kronik, tekrarlayıcı bir olaydır. Hastaların %60-70’inde hastalık kısa sürede ilaçla kontrol altına alınabilir. EEG ‘deki değişikler bazen daha uzun sürede kaybolur. Tedaviye tam nöbet kontrolünü izleyen 2-4 yıl bir bir süre devam etmek gereklidir.

  • Kafein,
  • Kola,
  • Alkol,
  • Uykusuzluk,
  • Açlık
  • Aşırı egzersiz

Gibi nöbeti uyaran faktörlerden uzak durulması gerekir.

Antiepileptiklerin yavaş yavaş azaltılarak kesilmesinden sonra 2-5 yıl içinde nöbetlerin tekrarlamaması kesin tedavi olduğunun göstergesidir. Nöbetler ne kadar erken tanımlanır ve antiepileptiklere cevap verirse gidiş o kadar iyidir.

Bir çocuk hekiminin unutmaması gereken, EEG raporunda ifade edilen anormalliklerin bazı özel durumlar dışında ancak klinik bulgularla uyumlu olduğu zaman anlamlı olduğudur. Öte yandan EEG anormalliği tespit edilen tüm vakaların bir çocuk nöroloğu ile konsulte edilmesi faydalı olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)