Çocuklarda Uykunun Önemi

Yazar Beril Yavuz • 29 Mart 2023 • Yorumlar:

Çocuklarda bütüncül tıp yaklaşımıyla beslenme, egzersiz, zihin-beden ilişkisi ve anda kalabilme önemli olduğu kadar uyku da büyük önem taşımaktadır. Özellikle hormonal denge, sirkadien ritmin sağlanması, bağışıklık, büyüme, davranış ve öğrenmede uykunun önemi büyüktür.

Yeterli uyumayan çocuklarda dikkat eksikliği, öğrenme sorunları, hayat kalitesinin düşmesi ve gün içinde sürekli uykuya eğilim nedeni ile ev içi kazalar bile görülebilmektedir. Ayrıca hipertansiyon (yüksek tansiyon), obezite ve diabet (şeker hastalığı) da uyku sorunu yaşayan çocuklarda daha sık karşımıza çıkmaktadır.

Yeterli düzeydeki uyku hormonu olan melatonin sabaha mutluluk hormonu olan serotonine döner. Bu nedenle yeterli düzeyde uyuyan çocuklar sabaha daha mutlu, huzurlu, dinç ve algısı yüksek bir şekilde uyanırlar. Kaliteli ve yeterli bir uyku için hem çocuklar hem erişkinlerin uyması gereken bazı püf noktalar vardır:

  1. Uykudan 1 saat önce tüm elektronik eşyalardan uzak durmak gerekir. Tablet, televizyon, telefon gibi cihazlarda açığa çıkan mavi ışık uyarıcı olup uykuya geçişi zorlaştırabilir.

  2. Öğleden sonra özellikle de saat 14.00’den sonra kafein içeren çikolata, çay, kahve ve paketli ürün gibi gıdalardan uzak durmak faydalı olacaktır.

  3. Uykudan 1 saat önce ergen ve erişkinlerde ağır egzersizden, bebek ve çocuklarda ise hareketli oyunlardan uzak durmak uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Yine küçük çocuklarda uykudan hemen önce ve gece beslenmesi uyku kalitesini düşürebilmektedir.

  4. Küçük çocuklarda uykuya geçmeden önce her gün aynı saatde ve aynı sırayla bir uyku rutini oluşturmak da kaliteli bir uyku düzenini oluşturmada önemlidir. Örneğin; diş fırçalamak, masal okumak, ılık bir duş, sakin bir müzik gibi…

Unutmamak gerekir ki, kaliteli uyku sağlam bir bağışıklığın ve genel sağlığın temelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Beril Yavuz Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)