Çocuklarda Zararlı Alışkanlıklar

  • Parmak Emme

  • Biberon Kullanma

  • Emzik Kullanma

  • Ağızdan Nefes Alma

Diş ve çene bozukluklarından korunmak için zararlı alışkanlıklar ve nefes alma problemlerinin tedavi edilmesi önemlidir. 

 Bebeklik döneminde parmak emme, emzik ve biberon kullanımı normal kabul edilir. Ancak 4 yaşından sonra çocukların bu alışkanlıkları bırakması gerekir. Çünkü bu zararlı alışkanlıklar ön dişlerde uzamayı engellediği için kapanış bozukları oluşturur.

 

Parmak emme gibi zararlı alışkanlıklar kapanış bozukları oluşturduğu gibi ağızdan nefes almayı da alışkanlık haline getirilmesine neden olabilir.

 

Ağızdan nefes alma alışkanlığı hava yolundaki tıkanıklar (geniz eti, bademcik) nedeniyle ya da zararlı alışkanlıklar nedeniyle gelişebilir. Ancak unutulmaması gerekir ki ağızdan nefes almak hem diş ve çene bozuklukları oluşturur hem de çocuklarda büyüme gelişimin yavaşlaması ve gecikmesine neden olur. 


 

Peki Zararlı Alışkanlıklar Nasıl Bırakılır/Tedavi Edilir?

 

Zararlı alışkanlıkların bırakılmasında öncelikle çocukların yaş grubuna göre karar verilir. Yani eğer çocuğunuz 4 yaşından küçükse alışkanlıkların bırakılması için vaktiniz olduğunu unutmayın. 

 

Ancak çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun kapanış bozukluğu oluşmaya başladığını fark ediyorsanız beklemeden pedodontist ile görüşmelisiniz. 

 

Eğer çocuğunuz 4 yaşından büyük ve zararlı alışkanlıkları varsa: 

 

  • Öncelikle çocuk diş hekimi muayenesi ile çocuğunuzun kapanış bozukluğu olup olmadığı tespit edilir.

  • Eğer çocuğunuzun ihtiyacı varsa alışkanlık kırıcı telkin ve apareyler ile tedaviye başlanır. 

  • Tedavi bittikten sonra alışkanlığın tekrarlamaması için kontroller devam eder. 

 

Unutmayın alışkanlıkların kırılması ve vazgeçilmesi çok zor bir süreçtir. Bu süreçte doğru müdahale çocuğunuzun ilerleyen yıllarda şiddetli kapanış bozukluğu ve estetik problemler yaşamaktan kurtaracaktır!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Tekpınar Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)