Çocukların Başarısız Olmayı Öğrenmelerine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Yazar Hazel Özçelik • 24 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Ebeveynler ve eğitmenler, esas hedeflerini çocukların başarılı olmasına yardımcı olmak olarak görürler. Fakat esas önemli olan çocukların nasıl başarısız olacağını öğrenip çözüm bulması için yönlendirmektir.

Başarısızlığa tahammül edememek, çocukları kaygıya karşı savunmasız bırakır. İster okul öncesi ister ilkokulda olsun, özellikle pandemiden sonra çocuklar başarısızlıkla karşılaştığında denemekten vazgeçme sıklıklarının arttığı gözlemlenmektedir. En küçük bir rekabette ya da yaptığı bir yanlışta yıkılan çocukların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Peki çocuklara başarısız olmayı nasıl öğretiriz?

Önce empati gösterin
Çocukla empati kurun; sıkıntıda olduğunu farkedin. 'Sorun değil, bir dahaki sefere daha iyisini yapacaksın' demek öğrencide daha fazla kaygıya neden olur. Bunun yerine ; "Gerçekten hayal kırıklığına uğradığını görüyorum, daha iyisini yapmak istediğin farkındayım." demek daha çok yardımcı olacaktır.

Kendine bir model yap
Başarısızlığın hayatın bir parçası olduğunu ve herkesin, hatta sizin bile başına geldiğini açıklayabilirsiniz. Yaşadığınız “başarısızlık” örneklerini paylaşabilirsiniz. Modellemek olayı normalleştirmenin en önemli aşamasıdır.

Bunu öğretilebilir bir an haline getirin.
Bir çocuğun başarısızlığı, kabul etme ve problem çözme becerilerini öğrenmesi için bir şanstır. 

Çözüm için çocukla alternatifler hakkında konuşun. Kendisinin çözüm bulmasına olanak sağlayın.

Geri çekilin ve çocukların başarısız olmasına izin verin.
Öğrencinin bu durumuna müdahale etmemek zor olabilir, ancak öğrenme en iyi deneme yanılma yoluyla gerçekleşir. 

Oyun terapileri etkili olabilir.
Maruz bırakma terapisi gibi yöntemlerle öğrencileri yavaş yavaş mükemmel olmayan durumlarla karşılaştırmak etkili olacaktır.

Özellikle ev çalışmalarında hata yapmasına izin vermek, öğrencinin hatasının sorumluluğunu üstlenip, çözüm bulma yolunu kendinin bulmasını sağlamak başarıya ulaşmasını sağlamada yardımcı olacaktır.

Başarısız olmayı öğrenmek zorlayıcı olabilir. Ancak çocukların hayatta önlerine çıkan bir çok şeyin üstesinden gelme becerisini kazanmaları kazanacakları yetkinliklerin en önemlilerinden biridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)