Çocukların Dinleme Becerilerini Geliştirmek

Yazar Sena KenanPsikolog • 19 Ağustos 2021 • Yorumlar:

İyi dinleme becerilerini geliştirmek, küçük çocukların kazanması gereken temel becerilerden biridir.

Dinleme yeteneği, çocukların geleceğinin yapı taşıdır. İyi dinleme becerisine sahip bir birey, daha iyi hatırlayabilir, daha iyi cevaplayabilir ve açıklayabilir.

Aktif dinleyen çocuk, sınıfta anladığını daha iyi anlatabilir.

Çocuklara bir gecede dinleme becerisi kazandırmak mümkün değildir.

Listeleme becerileri yaşamın çeşitli aşamalarında yardımcı olabilir. Düzenli uygulama yapmak ve teşvik etmek bu aşamada önemlidir.

DİNLEME BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK:

 

  • Çocuklara hikayeler anlatmak, onların dinleme becerilerini değiştirecektir.

Genel olarak, ilginç bulduğumuz her şeye odaklanırız.

Hikayeler, çocukların ilgisini çekecektir.

 

  • Çocuklara bir şey söylerken cümleyi tekrar etmemeye çalışın. Birisi cümleleri tekrarladığında, dinleyici ilk anda odaklanamaz.

 

  • Öğretmenler ve ebeveynler, kendileri iyi birer dinleyici olarak çocuklara iyi birer dinleyici olmayı öğretebilirler.


 

  • Çocuğunuzu sohbete davet edin, bu onların dinleme becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Konuşma, çocukların doğuştan bildikleri bir beceri değildir, onlara öğretilmelidir. Onlara nasıl iletişim kuracaklarını öğretmek ebeveynin sorumluluğundadır.

 

  • Ebeveynler, dinleme becerilerini geliştirmek için çocuklarına aktif listelemeyi öğretmelidir. Aktif dinleme, tüm duyularla dinlemeyi ifade eder. Göz teması kurmayı, sözsüz iletişimi kullanmayı içerir. Çocuğunuza işitme ve aktif dinleme arasındaki farkı öğretin. Müzik dinlemek işitme iken, bize bir konu anlatan birini  dinlemek aktif dinlemeyi gerektirir.

 

  • Çocuklarınıza bir şey söyleyen kişiye odaklanmayı öğretmelisiniz. Örneğin, çocuklara siz konuşurken sözünüzü kesmemeleri gerektiğini ve sadece dinlemesi gerektiğini söyleyin.

 

  • Çocuklar başkalarıyla etkileşim yoluyla bilgi kazanırlar. Başkalarını ne kadar çok dinlerlerse, o kadar çok bilgi edineceklerdir.

 

Özet olarak, iyi dinleme becerileri; sadece duymak ve yönergeleri takip etmekle ilgili değildir. Bundan çok daha fazlasıdır. Çocuklar iyi bir dinleyici olmaya çalışmalıdır. Ebeveynlerin öğretici ve teşvik edici tutum sergilemesi, çocukların bu beceriyi kazanması için en önemli noktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)