Kardeşi Yenidoğana Alıştırmak

Yazar Sena KenanPsikolog • 1 Haziran 2021 • Yorumlar:

YENİDOĞAN İÇİN HAZIRLIK YAPMAK: KARDEŞ NASIL HİSSEDER?

Yeni bir bebeğiniz olduğunda diğer çocuklarınız da biraz heyecanlı ve kaygılı hissedebilir. Bebek doğmadan 3-4 ay önce çocuklarınıza yeni bebek fikrini tanıtmanızda fayda vardır.

Bu duruma onları konuşarak, bebekler hakkında kitaplar okuyarak, yeni bir kardeşle ilgili kaygılarını dinleyerek ve onlara bolca sevgi, ilgi göstererek hazırlamalısınız.

Çocukların bu konuda endişelenmeleri, çok doğaldır. Ancak onların da sevginizi ve ilginizi yeni bir bebekle paylaşmayı öğrenmeleri gerekecek. Bu adım onlar için büyük bir adım olabilir, özellikle de küçük yaş grubundalarsa kendilerini ötekileşmiş ve sevginizin dışında kalmış hissedebilirler.

ÇOCUĞUNUZA AİLEYE YENİ BİR BEBEK KATILDIĞINDA UYUM SAĞLAMASI İÇİN SÜRE TANIYIN.

Neredeyse tüm çocukların aileye yeni bir bebek katıldığında uyum sağlaması için süreye ihtiyacı vardır. Gereken süre tamamlandıktan sonra olumlu kardeş ilişkisi gelişebilir. Bu süreçte ebeveynler olarak sabırlı ve anlayışlı olmanız büyük önem taşımaktadır. Çoğunlukla bu süre yeni bebek 14 aya ulaştığında tamamlanır.

 

KARDEŞE YENİ BEBEKTEN NE ZAMAN BAHSEDİLMELİ?

Yeni bir bebek için hazırlanıyorsanız, çocuğunuza yeni bebeği ne zaman ne kadar anlatacağınız size bağlıdır.

Çocuklarınızın yaşları da bu noktada önemli bir rol oynamaktadır. Bu fikri hamileliğin erken dönemlerinde, bebek doğmadan en az 3-4 ay önce çocuğa söylemek gerekir.

Önce genel olarak bebekler ve ihtiyaçları hakkında çocuğunuza bilgi verebilir, daha sonra yeni doğacak kardeşi hakkında konuşabilirsiniz.

 

HAZIRLIK SÜRECİ İÇİN İPUÇLARI:

  • Çocuklarınıza bebeklerle ilgili hikayeler okuyun. Birlikte aile albümlerinize bakın ve ailenizin nasıl büyüdüğü hakkında konuşun.

  • Onlara kendi bebeklik fotoğraflarını gösterin. 

  • Onları yeni bebek hazırlık işlerine dahil edin ve pratik yapmalarını sağlayın.

  • Yeni bebek doğduğunda en çok neyi dört gözle beklediklerini sorun.

  • Eğer arkadaşlarınızın veya akrabalarınızın yenidoğan bebekleri varsa bebeklerle biraz zaman geçirmelerine fırsat verin. (Çünkü çocukların yenidoğanların uykuya ve çok fazla bakıma ihtiyaçları olduğunu bilmeleri ve onların hemen oyun arkadaşı olamayacaklarını anlamaları gerekir.)

  • Çocuğunuzu sosyalleşmeye ve diğer çocuklarla oynamaya teşvik edin.

Bu çocuğunuzun yeni kardeşle iyi bir ilişki kurmak için sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Belki bir oyun grubuna katılmasını sağlayabilir veya profesyonel olarak bir oyun terapistinden destek alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)